NUFFNANG

Tuesday, 2 December 2014

HOT!!! WANT TO KNOW... Why Apanama's Blog Was Suspended

WANT TO KNOW... Why Apanama's Blog Was SuspendedThank you for the commenter who gave me the link to Apanama's latest blogpost. I was able to retrieve it. Here it is. Cili padi kasi taruh. I have not edited anything. Een the comments at the bottom are from Apanama's Blog.   (Sorry Apanama, cannot link this to your Blog.)

Begins here :

.

Siapa bangang Datuk Seri?

.
Kata-kata Dato Md Alwi Che Ahmad di-atas adalah rasa, suara dan perasaan terpendam kebanyakan rakyat Malaysia. Ucapan beliau sungguh bernas, pedas dan pasti menusuk kalbu mereka yang ikhlas. (harap maklum bahawa audio/suara kurang memuaskan)Tanpa perlu menggunakan perkataan kesat pun, ucapan Dato Alwi Ketereh menjadi tajuk perbualan ramai. Ramai yang terharu sehingga ada seorang rakan bekas Ahli Parlimen Umno dari Sabah berkata ‘kalau duduk bersendirian dengar ucapan Alwi betul-betul boleh menangis, sungguh hiba. It is from his heart”.


Tidak dapat dinafikan bahawa kata kesat yang dilemparkan Datuk Seri Najib Razak terhadap golongan blogger yang dibayar/di-upah/di-gaji oleh parti Umno juga sedang hangat diperkatakan.
.

Ramai yang bertanya siapa sebenarnya yang Presiden Umno dan Perdana Menteri tujukan perkataan kesat BANGANG dalam ucapan penggulungan Perhimpunan Agung Umno 2014 pada Sabtu lepas.
.

Siapa blogger-blogger upahan Umno yang begitu bangang sehingga seorang Perdana Menteri dan pemimpin parti Melayu sanggup mengeluarkan perkataan kesat itu yang disiarkan keseluruh negara secara langsung?
.

Mungkin Datuk Seri Najib sendiri harus perjelaskan siapa sebenarnya blogger-blogger yang beliau anggap bangang itu kerana ramai juga bloggers Umno yang terasa panas dan pedas. Yang tidak menerima walau se-sen dari Umno tetapi menyokong Umno juga amat tersinggung dengan ‘bangang’ PM kita.
.

Luahan rasa hati dalam facebook juga sudah kelihatan.
.


Tokoh wartawan negara Datuk A.Kadir Jasin telah menzahirkan pendapat. beliau dalam tulisan Mohd Najib Kecam Blogger Upahan Umno. Sila baca dan tafsir sendiri pengamatan beliau.
.

Ada teman yang mengatakan bahawa sebenarnya Najib tidak marah, hanya berseloroh ketika mengungkapkan perkataan BANGANG dalam ucapan penggulungan beliau. Harus di-akui ucapan penggulungan Najib nyata lebih baik daripada ucapan dasar yang hambar dengan lawak So-li-da-ri-ti yg dikatakan hasil nukilan penulis ucapan Najib.
.

Oleh kerana ada pendapat mengatakan Perdana Menteri hanya berseloroh, maka pasti tidak salah jika kita juga berseloroh menggunakan perkataan yang sama.
.

Siapa sebenarnya yang bangang Datuk Seri?
.

Apakah perkataan itu boleh dilemparkan keatas mereka yang bertanggungjawab memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), EO serta RR dan berjanji untuk memansuhkan Akta Hasutan secara unilateral?
.

Umum harus mengetahui bahawa ISA di-mansuhkan tanpa apa-apa perundingan dan hanya berdasarkan seruan dan saranan penasihat serta konsultan. 
.

Kini seluruh negara mengakui kita perlukan suatu undang-undang pencegahan seperti ISA untuk melindungi negara ini dari pelbagai ancaman dari luar dan dalam. Malah kita kini sedang merangka kembali satu rang undang-undang baru yang hampir serupa dengan ISA. Kenapa ini terjadi?
.

Siapa yang sebenarnya bangang Datuk Seri?
.

Pengumuman, di Perhimpunan Agung Umno, bahawa Akta Hasutan 1948 akan dikekalkan disambut dengan tepukan gemuruh, sorakan dan standing ovation. 
.

Presiden Umno diperlihatkan sebagai hero kerana dikatakan mempertahankan Akta Hasutan, tetapi kita harus bertanya kenapa dan bagaimana Akta Hasutan 1948 menjadi satu beban dan isu yang begitu hangat?
.

Apa dan siapa punca sebenar sehingga NGO-NGO serta individu2 termasuk bekas Perdana Menteri, hakim-hakim, Ketua Hakim Negara serta bekas Ketua Polis Negara serta pemimpin masyarakat bangkit mendesak agar Kerajaan tidak memansuhkan Akta Hasutan?

.
Siapa sebenarnya yang bangang Datuk Seri?
.

Apakah perbuatan melantik Penasihat British di Pejabat Perdana Menteri, selepas lebih 57 tahun negara ini mencapai kemerdekaan dari Britain juga boleh di-anggap bangang?

.
Pada pendapat saya baik Dato Alwi Ketereh, seorang pemimpin akar umbi yang jelas tentang perjuangan, berani, tidak kurang ajar, tidak menggunakan perkataan kesat dan menjiwai hati dan perasaan rakyat dilantik sebagai penasihat kepada Perdana Menteri.

.
Harus diakui bahawa Perdana Menteri kita ini seolah-olah tidak mempunyai jati diri yang kukuh, senang di-ugut, di-desak, di-tarik kesana-sini seperti lembu yang dicucuk hidung (ini perumpamaan dan saya juga berseloroh). 
.

Flip-flop Akta Hasutan serta pemansuhan Akta ISA adalah bukti nyata dalam perkara ini.
.

Perdana Menteri kita harus melantik seorang penasihat yang mempunyai jati diri yang ampuh serta akal fikiran yang tajam and a heart in the right place
.

Bukan tempat warganegara British bekas Pengarah Urusan syarikat Yahudi APCO di inner circle Presiden Umno. Ini lebih teruk dari bangang.
.

Apakah tindakan melantik individu yang tidak sesuai langsung untuk menduduki kerusi Ketua Penerangan Umno juga satu tindakan yang boleh di-anggap bangang Datuk Seri?
.

Menurut Utusan Malaysia, keluhan terhadap Ketua Penerangan yang syiok sendiri telah lama dikemukakan tetapi tidak ada apa-apa perubahan. 
.

Begitu juga rintihan akar-umbi terhadap ibu-pejabat Umno dan beberapa individu yang memperlakukan Umno umpama syarikat Sendirian Berhad milik nenek moyang mereka.
.

Ada teman yang berkata Najib tidak berani ambil apa-apa tindakan terhadap lembu-lembu kerana  lembu2 pegang rahsia Najib. Ini saya tak tahu betul atau tidak tetapi ini yang diperkatakan oleh mereka yang ingin lihat merubahan dan penambahbaikan dalam Umno.
.

Mereka kata lembu pun sudah pandai berseloroh. Lembu suruh orang lain pulak yang gantung diri.
.

Siapa yang sebenarnya bangang Datuk Seri?
.

This entry was posted in Uncategorized by apanama 

Source : outsyed the box

No comments: