NUFFNANG

Wednesday, 31 December 2014

SELAIN PERINGATAN DARI ALLAH SWT, PEPECAHAN UMAT MELAYU-ISLAM...Punca banjir adalah Hutan Simpan kepunyaan Ngeh Koo Ham

Punca banjir adalah Hutan Simpan kepunyaan Ngeh Koo Ham


SALAH SATU PENYEBAB BANJIR YANG BESAR SERTA BERARUS DERAS KERANA LIMPAHAN AIR DARI BUKIT BUKAU TINGGI MENDADAK MENCURAH KEKAWASAN PENEMPATAN KAMPUNG2 & BANDAR2, DI KELANTAN IALAH, KERANA KERAKUSAN PEMBALAKAN YANG TIDAK TERKAWAL SECARA SISTEMATIK OLEH KERAJAAN NEGERI PIMPINAN NIK AZIZ SELAMA 23 TAHUN YANG LEPAS !sebagai contoh ...

Hutan Simpan Sungai Relai 
(kini gondol, Licin dikerjakan oleh Nga dan Ngeh)

Sebahagian besar daripada kira-kira 4,000 hektar (10,526 ekar) kawasan Hutan Simpan Sungai Relai dekat sini, gondol dipercayai ditebang syarikat perladangan dikuasai Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming. 


Kawasan balak berkenaan yang ditebang sejak Mac 2012 lalu, dikatakan akan ditanam dengan sawit, tetapi sehingga kini belum diusahakan. 

Kegiatan balak aktif pada tahun lepas dan terhenti sejak april 2013. Nilai hasil kayu balak mencecah RM30 juta sudah habis ditebang bersih sehingga menimbulkan pencemaran, hakisan kepada tanah & aliran air hujan terus kawasan rendah yang mengakibatkan banjir ...

HARI INI, RAKYAT KELANTAN SEHARUSNYA LEBIH RASIONAL & BIJAK MEMIKIRKAN KENAPA, BAGAIMANA, BILA & SIAPA YANG BERTANGGUNG JAWAB TERHADAP BENCANA BESAR INI, SELAIN DARI AMALAN2 BIASA MENUNDING JARI KE ARAH SEMUA PIHAK KECUALI PAS - KERAJAAN NEGERI YANG MEMERINTAH !

ASBAB2, ISU2 & KES2 TERPENCIL SENGAJA DI ADA2KAN, DI VIRALKAN DI MEDIA MAYA, TIUPAN NISTA DI SETIAP SURAU & MASJID OLEH POLITIKUS2 PAS, YANG CUBA MENUTUP BUKIT BUKAU YANG GONDOL DENGAN LILITAN SERBAN & JUBAH SERTA JANGGUT KAMBING !

MEREKA TIDAK TAKUT AZAB ALLAH, DIKETIKA RAKYAT KELANTAN BAGAIKAN TELUR DIHUJUNG TANDUK, TETAP MENERUSKAN PEMBOHONGAN DEMI PEMBOHONGAN ... TETAP MENCARI APA SAJA ISU YANG BOLEH DIFITNAH, DEMI MEMESONGKAN PEMIKIRAN RAKYAT KELANTAN ... "KENAPA BANJIR BESAR SEBEGINI BERLAKU"
KENAPA DAP MENGGUNAKAN HUDUD, SEBAGAI ALASAN TIDAK AKAN BANTU KELANTAN ? ... ATAU
TAUKEH2 (BALAK) DAP TAKUT KE KELANTAN, KERANA MEREKALAH, PUNCA BANJIR, MEREKA LAH YG PUNYA ANGKARA SEHINGGA HABIS SEGALA HUTAN DI KELANTAN DIGONDOLKAN !


DIKALA PETUGAS2 AGENSI2 KERAJAAN, atm, pdrm, NGO ... BERSUSAH PAYAH MENGHULURKAN BANTUAN, SEMUA POLITIKUS2 PAS SIBUK BERMESYUARAT POLITIK DI "PUTIK" KUNUNNYA UJUDKAN HUDUD, HARI INI JUGA, BOLEH HENTIKAN BANJIR SERTA MERTA ! 
SESUDAH DUA HARI, TAK JUGA LAKSANAKAN HUDUD, YANG DIKATAKAN MESTI DI BINCANGKAN KETIKA KELANTAN BANJIR BESAR !
TAK BOLEH TANGGUH, KUNUNYA ...

TEPAT KATA NABI S.A.W. DI AKHIR ZAMAN AKAN LAHIRLAH PEMUKA2 AGAMA YANG TAMAK HALOBA, BERSELINDUNG DISEBALIK SERBAN JUBAH JANGGUT BAGAI ... SEOLAH2 MEREKA MAKSUM, SEMPURNA, MEREKA AHLI2 SYURGA (KUNUN NYA) ... TAPI HAKIKATNYA HARI INI, MEREKA TAK MEMPERDULIKAN APA PUN, WALAU NYAWA RAKYAT SEKALI PUN SBG GALANG GANTI, DEMI MENGEJAR KEDUDUKAN KEMEWAHAN DUNIAWI !


Facebook Stringsvii fb link

No comments: