NUFFNANG

Tuesday, 23 December 2014

Megalomaniac di MoF? Apakah Najib Tidak Perasan Atau Tak Mampu Berbuat Apa2 Dengan KPI Rendah Ketua Setiausaha Perbendaharaan?

Megalomaniac di MoF? Apakah Najib Tidak Perasan Atau Tak Mampu Berbuat Apa2 Dengan KPI Rendah Ketua Setiausaha Perbendaharaan?

Medical Definition of MEGALOMANIA

: a delusional mental disorder that is marked by feelings of personal omnipotence and grandeur

Tan Sri KSP yang ada ini adalah antara yang paling lemah dalam sejarah. Malang kepada Najib, kerana dua orang yang menjawat jawatan paling atas di dalam perkhidmatan awam, KSP dan KSN – adalah dua orang yang sama-sama mempunyai masalah yang sama. Terasa diri hebat dan memuja diri sendiri.

Tapi, KSN lebih kronik. Kerana isteri menjadi penentu kepada segala benda. Waima perjawatan senior kerajaan pun ditentukan oleh isteri, dan bukan berdasarkan kepada prestasi semasa.

KSP yang ada sekarang pun tak jauh beza. Seorang megalomaniac dan terlalu memuja diri sendiri.

Hampir semua BoD syarikat berkaitan MoF mahukan nama dan kedudukannya diletakkan di atas.

Lebih malang, apabila di MoF, jawatan Menteri Kewangan Kedua itu disifatkan sebagai mangkuk tambah sahaja. KSP lebih tinggi dan mesti diberikan perhatian istimewa.

Dengan keadaan ekonomi yang semakin meruncing, elok agaknya Tan Sri KSP melepaskan banyak jawatan di syarikat-syarikat kecil yang tidakpun perlu kehadiran beliau.

Inisiatif seperti MaGIC misalnya, elok dilepaskan dan benarkan orang industri yang urus. Bukan megalomaniac seperti Tan Sri. Kalau setakat perbelanjaan alatulis pun KSP nak tengok; baik jadi HR Manager sahaja.

Tan Sri KSP patut tumpu kepada isu-isu besar negara. Pelaksanaan projek. Pelaksanaan strategi ekonomi. Tatakelola kewangan yang besar-besar. Tender-tender yang ratusan juta.

Tak perlulah KSP beria-ia nak merasmikan benda-benda kecil, semata mata nak nampak penting dan hebat.

Dalam mesyuarat strategik, pandangan Tan Sri bukannya brilliant pun. Sekadar biasa-biasa sahaja. Teori ekonomi? Tak payah cakaplah. Buang masa.

Khailee Ng – MAGiC
Entrepreneur and 500 Startups managing partner Khailee Ng (picture) has stepped down from his post on the board of directors of the Malaysian Global Innovation and Creativity Centre (MaGIC).
A spokesperson from MaGIC, a government-funded agency tasked with catalysing the entrepreneurial ecosystem in Malaysia, confirmed that Ng was no longer on the board, adding that Husni Salleh, the chief executive officer (CEO) of Teraju, was recently appointed to the board.
Teraju (Unit Peneraju Agenda Bumiputera or the Bumiputera Agenda Steering Unit) is an agency set up in 2011 to assist the growth and development of bumiputera entrepreneurs, reporting directly to the Prime Minister’s Department.
With Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah, secretary-general of the Ministry of Finance, as the chairman, other board directors include Azmil Zahruddin Abdul Aziz, executive director, Investments at Khazanah; Jamaludin Ibrahim, CEO of Axiata Group Bhd; Fauziah Yaacob, deputy secretary general (Investment), Ministry of Finance; and BiotechCorp CEO Dr. Mohd Nazlee (see below).
Apa Agenda BUMIPUTERA di MaGIC?
Kalau harapkan mamat KSP ni, boleh jalan dengan agenda Bumiputera. Semuanya retorik dan sedap pada mata sahaja. Tak real pun.

source : gelagat anwar

No comments: