NUFFNANG

Sunday, 24 May 2015

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Show us the money 1MDB!


[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Show us the money 1MDB!


If 1MDB could not even properly explain the nature of USD1.1 billion (RM3.6 billion) supposedly kept in BSI Bank in Singapore, then certainly 1MDB could not even explain how they had accumulated RM42 billion worth of loans within 5 years, and of course telling us what had happened to the difference of RM27 billion loans they took when assets bought were only RM15 billion would be way beyond their ability.
The person responsible for all three,
THE PERSON RESPONSIBLE FOR ALL THREE, DO NOT UNDERSTAND WHAT’S GOING ON IN ALL THOSE THREE. TOO MUCH POWER?
According to news report, the USD1.1 billion that was originally backed by government for nearly RM7 billion has disappeared. 1MDB’s CEO back in February had said in an interview with The Edge that the money is in the form of cash and he had seen the bank statement.
And this was confirmed by the Prime Minister himself in March. But last week, the Prime Minister admitted that the money was not in cash but in ‘paper assets’. The MOF then clarified that the ‘money’ in Singapore was just in ‘units’, not even paper assets.
To make matters worse, the Prime Minister is going business as usual without seeing the implications for lying in Parliament, urging people to support him.
First, the confidence level from the rakyat has quickly diminished to the point of outright disgust.
Second, the flip flopping statements from the CEO, the PM and MOF heightens the perception that there is something rotten in 1MDB.
Third, a Prime Minister lying in Parliament is not something that can just easily be brushed off as trivial (except for crooks and liars).
Fourth, if the Prime Minister did not lie on purpose, then he could still be criticised on the grounds of incompetence, since he is also the Finance Minister and the top boss of 1MDB.
Fifth, nobody can trust a lying Prime Minister and everyone should remove an incompetent Prime Minister.
Sixth, a former Prime Minister had accused the current Prime Minister as a liar. Technically, he did lie otherwise the MOF would not have corrected his earlier parliamentary reply. Therefore the accusation has merit.
Here’s the latest blogpost by Che Det (if his blog is not accessible):

Najib Dan Pembohongan

1. Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan bahawa Perdana Menteri membohong . Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan telah dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis oleh Perdana Menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.
2. Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik.
3. Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.
4. Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion), dimasuk dalam bank BSI tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank. Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai.
5. BSI bank telah menyatakan selepas itu bahawa dokumen yang menyatakan simpanan dibuat oleh “Brazen Sky” anak syarikat 1MDB adalah palsu dan bukan daripadanya. Maka jelaslah kenyataan bertulis yang kedua oleh Najib kepada Parlimen bahawa yang disimpan adalah dokumen juga tidak benar.
6. BSI bank telah lapur kepada Monetary Authority of Singapore (MAS – Penguasa Kewangan Singapura) bahawa tidak ada wang 1MDB yang disimpan dengannya.
7. Pada kebiasaannya MAS melapur maklumat ini kepada Bank Negara. Ini jelas dari pengakuan bahawa kononnya lapuran ini tertakluk kepada protokol kerahsiaan antarabangsa (Egmont principles of information exchange) dan kehendak kerahsiaan di bawah seksyen 10 AMLA. Dari kenyataan ini adalah jelas bahawa Bank Negara telah terima lapuran Monetary Authority Singapore.
8. Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang telah dilakukan apabila Najib menjawab soalan bahawa wang tunai telah disimpan dengan bank BSI di Singapura.
9. Perbuatan “cover-up” atau menyembunyi kesalahan dalam urusan Kerajaan adalah salah di segi undang-undang.
10. Saya perturun di sini peruntukan dalam Malaysia Penal Code (Undang-undang Jenayah Malaysia) Section 218.
11. “Whoever being a public servant, and being as such public servant, charged with the preparation of any record or other writing, frames that record or writing in a manner which he knows to be incorrect, with intent to cause, or knowing it to be likely that he will thereby cause, loss or injury to the public, or to any person, or with intent thereby to save, or knowing it to be likely that he will thereby save any person from legal punishment, or with intent to save, or knowing that he is likely thereby to save any property from forfeiture or other charge to which it is liable by law, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to three years or with fine or with both.”
12. Adalah jelas bahawa dalam kes wang tunai yang didakwa oleh Perdana Menteri dan pegawai-pegawai Kerajaan, Bank Negara dan 1MDB telah dibawa balik dari Caymans Islands dan disimpan di BSI bank di Singapura serta pindaan kepada jawapan pertama bahawa bukan wang tunai yang dibawa balik dan disimpan di Singapura, tetapi dokumen, kesemuanya tidak benar. Mereka yang membuat lapuran yang salah ini telah melanggar undang-undang jenayah Seksyen 218.
13. Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh billion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya. Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat.
Sorry to say, things have gone from bad to worse. No wonder last year, the Prime Minister did a Pak Lah’s style of defence – elegant silence. Maybe he should have not spoken anything. It is clearly logical that the Prime Minister should relinquish his Finance Ministry post since the job is dragging him down further.
source : jebatmustdie

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Investigate All Those Involved In Missing 1MDB Money, Says Dr. Mahathir

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Investigate All Those Involved In Missing 1MDB Money, Says Dr. Mahathir

Ayu Musa Kamal
Former prime minister Tun Dr. Mahathir Mohamad claimed that there are elements of criminal offence and parties involved should be investigated in the ‘missing’ RM7billion by debt-laden strategic investment company 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

The longest serving prime minister had continuously and openly censured premier Datuk Seri
Mohd Najib Razak and his handling of the 1MDB fiasco in series of postings in his blog as
well as comments made during press conferences.
In his blog chedet.cc, Dr. Mahathir stated, claims made by prime minister Mohd Najib who
had explained in Parliament recently about the 1MDB money as mere lies.
He wrote, “I am very sad to say that the prime minister is lying. In the 1MDB money
matter where it was said that the money has been brought back from the Cayman Islands
and is parked at Singapore’s BSI Bank was simply not true.”
“The first lie is that no 1MDB money was brought back, secondly, there was no cash
deposited in BSI Bank,”wrote Dr. Mahathir.
Backing his claim, Dr. Mahathir said, this is apparent in the answer to the first question
because it was not cash amounting to RM3.6 billion that was deposited in BSI but
only documents.
“The nature of the document is not clear but it was definitely not cash,” he said.
He further strengthened his argument by highlighting the fact that BSI bank had denied
issuing documents supplied by 1MDB relating to the accounts for 1MDB subsidiary Brazen
Sky Limited.
Dr. Mahathir added that BSI had reported to the Monetary Authority of Singapore (MAS)
that what was deposited was not in the form of cash.
According to the veteran leader, under normal circumstances, MAS would report this to
Bank Negara Malaysia (BNM).
DAP lawmaker Tony Pua had asked whether BNM had been informed by MAS that the
bank statements of 1MDB and its subsidiary Brazen Sky at BSI had been falsified and
whether there was RM3.6 billion in cash in the account as previously stated.
“1MDB has explained that the redeemed investments of 1MDB [from the Cayman Islands]
are in the form of assets in US dollars in a bank in Singapore for the purpose of balancing
the liability of the company’s US dollar,” said Mohd Najib in his written reply to Pua.
Najib, who is also the finance minister, told Parliament in March that the cash redeemed
from the funds that were kept in the Cayman Islands is now with BSI Singapore. In his
written reply yesterday, he said the answer he gave in March is now “amended”.
“It is apparent from admission that this report falls under the purview international
confidentiality protocols (Egmont principles of information exchange) and the
confidentiality requirements under section 10 of the Anti-Money Laundering Act (2001).”
“From all this it is clear that BNM had received the report from MAS,” he wrote.
Dr. Mahathir stressed that the act of ‘cover-up’ or concealment of offences in
government matters is a crime.
Dr. Mahathir referred to Section 218 of the Penal Code which states : “Whoever being a
public servant, and being as such public servant, charged with the preparation of any
record or other writing, frames that record or writing in a manner which he knows
to be incorrect, with intent to cause, or knowing it to be likely that he will thereby cause,
loss or injury to the public, or to any person, or with intent thereby to save, or knowing it
to be likely that he will thereby save any person from legal punishment, or with intent to
save, or knowing that he is likely thereby to save any property from forfeiture or other
charge to which it is liable by law, shall be punished with imprisonment for a term which
may extend to three years or with fine or with both.”
He said, there are too many lies with regards to the 1MDB money and those who have
falsified reports on the matter have committed an offence under Section 218 of the Penal
Code.
“There are elements of crime with regards to this matter and investigation should be done
by the police. If the money is still missing then legal action should be taken against all
those involved,” Dr. Mahathir said.

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... CHEDET : NAJIB DAN PEMBOHONGAN

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... CHEDET : NAJIB DAN PEMBOHONGAN 

1. Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan bahawa Perdana Menteri membohong . Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan telah dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis oleh Perdana Menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.

2. Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik.

3. Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.

4. Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion), dimasuk dalam bank BSI tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank. Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai.

5. BSI bank telah menyatakan selepas itu bahawa dokumen yang menyatakan simpanan dibuat oleh “Brazen Sky” anak syarikat 1MDB adalah palsu dan bukan daripadanya. Maka jelaslah kenyataan bertulis yang kedua oleh Najib kepada Parlimen bahawa yang disimpan adalah dokumen juga tidak benar.

6. BSI bank telah lapur kepada Monetary Authority of Singapore (MAS – Penguasa Kewangan Singapura) bahawa tidak ada wang 1MDB yang disimpan dengannya.

7. Pada kebiasaannya MAS melapur maklumat ini kepada Bank Negara. Ini jelas dari pengakuan bahawa kononnya lapuran ini tertakluk kepada protokol kerahsiaan antarabangsa (Egmont principles of information exchange) dan kehendak kerahsiaan di bawah seksyen 10 AMLA. Dari kenyataan ini adalah jelas bahawa Bank Negara telah terima lapuran Monetary Authority Singapore.

8. Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang telah dilakukan apabila Najib menjawab soalan bahawa wang tunai telah disimpan dengan bank BSI di Singapura.

9. Perbuatan “cover-up” atau menyembunyi kesalahan dalam urusan Kerajaan adalah salah di segi undang-undang.

10. Saya perturun di sini peruntukan dalam Malaysia Penal Code (Undang-undang Jenayah Malaysia) Section 218.

11. “Whoever being a public servant, and being as such public servant, charged with the preparation of any record or other writing, frames that record or writing in a manner which he knows to be incorrect, with intent to cause, or knowing it to be likely that he will thereby cause, loss or injury to the public, or to any person, or with intent thereby to save, or knowing it to be likely that he will thereby save any person from legal punishment, or with intent to save, or knowing that he is likely thereby to save any property from forfeiture or other charge to which it is liable by law, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to three years or with fine or with both.”

12. Adalah jelas bahawa dalam kes wang tunai yang didakwa oleh Perdana Menteri dan pegawai-pegawai Kerajaan, Bank Negara dan 1MDB telah dibawa balik dari Caymans Islands dan disimpan di BSI bank di Singapura serta pindaan kepada jawapan pertama bahawa bukan wang tunai yang dibawa balik dan disimpan di Singapura, tetapi dokumen, kesemuanya tidak benar. Mereka yang membuat lapuran yang salah ini telah melanggar undang-undang jenayah Seksyen 218.

13. Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh billion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya. Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat.

source : chedet

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Syabas Pemuda Kepala Batas Beri "Salam 1Bugis Pen*pu"

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Syabas Pemuda Kepala Batas Beri "Salam 1Bugis Pen*pu"

Someone just sent me this picture of a banner put up in Kepala Batas with the words "Pemuda" visible. Pemuda apa is not visible but the banner looks authentic. 

In which case seribu kali syabas kepada Pemuda Kepala Batas. 


Talk is the moron advisors are panicking. Headless chickens running around flapping their wings.  This idea of a road show by 1Bugis Malaysia is designed to convince his own self that he still has support. 

Since people are given "incentives" to attend the 'I Love 1Bugis Malaysia' gatherings, Super Moron is quite happy.

Syabas dan tahniah kepada Pemuda Kepala Batas yang berani menyatakan apa yang patut dikatakan dengan kuat dan keras oleh MT parti. 

Kepada MT, jangan tertinggal sampan ok. 

Sekali lagi syabas Pemuda Kepala Batas.

Friday, 22 May 2015

[#NAJIBISCRACKINGUP : FUAD THE APPLE POLISHER!] ... CILI KASI TARUK! PUAD ZARKASHI NI NAK MELAGA-LAGAKAN PM DAN TPM KE?

[#NAJIBISCRACKINGUP : FUAD THE APPLE POLISHER!] ... CILI KASI TARUK! PUAD ZARKASHI NI NAK MELAGA-LAGAKAN PM DAN TPM KE?

Ini aku nak tulis tapi rasa sangat berat hati sebab aku nak tulis pasal seorang loser dari Batu Pahat yang bernama Puad Zakarshi. Dia kini adalah Ketua Penagarah Jasa. Semasa baru dilantik dia punya ikrar pun amat menakutkan dia kata dia akan serang Mahathir dengan mendedahkan segala kepincangan semasa Mahathir jadi PM dulu.


Aku pun terkejut, kenapa ketua pengarah jasa berkelakuan sebegini? Takpe sebelum aku nak tulis lebih jauh lagi, video kat atas tu nak tunjuk tentang pendirian dia masa Sept 16, dia boleh siap sembahyang Isthikarah samada nak lompat atau tidak sertai Anwar. So aku tak perlu nak cakap banyak, korang nilaikan sendiri.

Sepatutnya sebagai seorang ketua agensi yang disegani, dia mencari jalan untuk menyelesaikan kemelut PM dan Mahathir bukan menjadi BATU RONSON atau JEMUAN untuk merosakkan keadaan lagi. Itu yang patut dia buat dan aku yakin kalau Arwah Fuad masih hidup itulah yang akan dilakukan beliau.

Sedih beb, tak cukup dengan tu, dia serang Timbalan Perdana Menteri pulak dengan mengatakan TPM yang juga Menteri Pelajaran dan team sebagai pemalas! Apa benda ni Puad? masa kau jadi MP Batu Pahat, ada pernah ke kau turun kawasan kau? Kita semua thu kau kalah sebab orang Batu Pahat menyampah dengan perangai kau. Apa benda kau cakap ni?

No wonder la dah ada beberapa orang kata kau letak otak kat lutut beb. Ayat-ayat macam ni sangat memalukan wei. Korang baca komen yang aku ambik dari Facebook.


Ini baru sikit aku ambik ni, kalau korang baca FB korang boleh nampak betapa dia ni dikutuk oleh semua yang pro pada kerajaan. Aku bimbang orang jenis macam ni nak melaga-lagakan anatara PM dan TPM. Ini adalah satu amalan yang tidak baik. Kita sokong PM dan TPM dan kita mengutuk sekeras-kerasnya orang yang cuba nak manjadi BATU API.

Yang paling aku tak boleh terima kerana dia ni adalah merupakan KETAU PENGARAH JASA beb, tugas di adalah untuk pastikan semuanya ok bukan mencari pasal dan menuding jari sana sini, apa yang dia nak buktikan sebenarnya? Aku dengar ada banyak lagi move dia nak buat yang amat membimbangkan. Cukuplah setakat ini dahulu, nanti kita sambung.

Source : pk

Thursday, 21 May 2015

[#NAJIBISCRACKINGUP : NAJIB! APAKAH SOALAN INI PUN TIDAK BOLEH DITANYA?]...ALTANTUYA - KENAPA TIMBUL SEMULA

[#NAJIBISCRACKINGUP : NAJIB! APAKAH SOALAN INI PUN TIDAK BOLEH DITANYA?]...ALTANTUYA - KENAPA TIMBUL SEMULA

KEBANGKITAN SEMULA YANG SUDAH PERGI
 
Kita ditanya oleh Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Abd. Razak, 'Kenapa kes Altantuya timbul semula' sedangkan kes itu telah melalui proses penghakiman mahkamah begitu lama dan yang membunuh sudah pun didapati bersalah.
 
Soalan Dato' Seri Najib kelihatan 'logical' atau munasabah jika dipandang dari sudut Altantuya Shaaribuu itu seorang warganegara asing, yang bekerja di luar negaranya, dan pembunuhannya juga sudah berlaku 9 tahun yang lalu. Bidang kerjanya pun tidak jelas.
 
Yang jelas ialah Dato' Seri Najib ingin supaya kes Altantuya dilupakan.
 
Apatahlagi dengan adanya gelombang politik yang sangat mencabar yang sedang dilaluinya di masa ini.
 
Memang manusia umumnya akan melupakan pembunuhan yang sudah lama berlaku sebagaimana ratusan ribu umat Islam yang terbunuh di negara-negara Islam yang kini sudah dilupakan walaupun jangkamasa pembunuhan belaku kemudian dari dibunuhnya Altantuya.
 
Jika kita berpendidikan Barat kita tentu sudah lama melupakan, atau memaafkan, pembunuhan ratusan ribu orang asli di Amerika Syarikat, 'The Red Indians', oleh penjajah Anglo-Saxon, dan lain-lain pendatang Eropah, yang lari dari Eropah untuk mencari rezeki dan peluang baru bagi memenuhi 'The American Dream.'
 
Tetapi bukan semua manusia boleh melupakan sesuatu jika ianya terkena ke atas dirinya sendiri, walaupun yang merasa bersalah ingin supaya yang terkena itu boleh melupakan. Biasa juga satu-satu kekejaman yang lama dulu berlaku boleh dimaafkan walau pun tidak semestinya dilupakan.

PERJUANGAN BUMIPUTERA DI AMERIKA SYARIKAT

Dalam satu lawatan saya ke Cornell University pada awal tahun tujuh puluhan saya telah bertemu dengan dua orang Professor yang pernah membantu Malaysia di waktu baru Merdeka untuk menasihati kita dalam bidang pentadbiran negara dan pembangunan luar bandar. Professor Essman di bidang pentadbiran dan Professor Barnard dalam bidang pembangunan luar bandar.
 
Waktu saya di dalam bilik Professor Barnard saya lihat di dinding belakang kerusinya lukisan gambar Tun Abdul Razak yang setinggi Tun Razak yang sebenarnya. Saya tanya Professor Barnard, 'You like our Prime Minister?' Dia menjawab, 'He is my hero, the symbol of what we are fighting for - for the liberation of this land which belongs to us Bumiputeras whom they called 'The Read Indians'.  Dia sambung '.. I am the President of the American Bumiputeras and this Cornell campus is part of our people's territory.' Berertilah Professor Barnard bukan seorang pelupa walaupun perjuangannya tidak mungkin tercapai.

BUKAN NASIB ALTANTUYA YANG DIFIKIRKAN TETAPI NASIB SIRUL DAN AZILAH
 
Mengingati Altantuya juga tidak dapat mengembalikan beliau ke dunia ini.

Yang menimbulkan pertanyaan ialah kerana Koperal Sirul Azhar Umar dan Ketua Inspektor Azilah Hadri telah ditolak permohonan pengampunan mereka dan sudah diputuskan untuk digantung tetapi masih hidup kerana pergantungan belum dilakukan. 
 
Soalannya ialah, 'apakah tidak ada hak bersuara, mengeluh dan merayu bagi yang masih hidup dan sedang menunggu untuk digantung kerana kesalahan membunuh Altantuya 9 tahun yang lalu'.
 
Dalam hal ini Tun Dr. Mahathir dan Dato' Seri Najib tidak ada pengalaman. Iaitu pengalaman secara menghadapi orang yang menunggu saatnya untuk digantung yang sudah terlalu dekat.
 
Tun Ghazali Shafie dan saya ada pengalaman. Di waktu saya berpindah dari Kementerian Dalam Negeri, sebagai Timbalan Menteri, ke Kementerian Pembangunan Negara dan Luar Bandar, sebagai Menteri penuh kesemua 36 orang banduan yang telah dihukum mati dan sedang menunggu untuk digantung telah pun selesai digantung. Yang masih tinggal dalam semua penjara di Malaysia pada waktu itu adalah mereka yang bukan hukuman gantung sampai mati baginya.

PROSES PENGGANTUNGAN

Proses menggantung seseorang itu bukanlah mudah. Selain dari tempat menggantung, tali gantung, tukang gantung, yang semuanya disiapkan sebelum penolakan rayuan oleh raja untuk mendapat pengampunan maka pihak kementerian perlu mengeluarkan arahan kepada pihak penjara menjalankan tugas menggantung banduan yang berkenaan.

Selain dari hakim yang menjatuhkan hukuman gantung pihak yang menandatangani surat arahan kepada penjara untuk digantung juga menghadapi keadaan trauma dan perlu memperkuatkan hati kerana tanda-tangannya akan menyebabkan kematian seseorang.

Oleh kerana masa yang ditunggu untuk seseorang itu digantung terlalu lama maka yang telah dijatuhkan hukuman gantung, setelah ditolak permohonan pengampunannya, lama kelamaan merasa selesa seolah-olah pihak penjara sudah terlupa untuk menjalankan tugas.

Saya mengetahui adanya keadaan di Pakistan di waktu itu di mana ratusan banduan sedang menunggu untuk dipancung kerana didapati bersalah oleh mahkamah tetapi mereka selesa kerana tidak ada yang sanggup mengerjakan tugas memancung di sana.

HARAPAN BANDUAN YANG TIDAK PERNAH PUDAR

Waktu saya melawat penjara di Bath, United Kingdom, saya telah bertemu dengan beberapa orang banduan yang dihukum pejara seumur hidup. Jika hukuman itu hanya seumur hidup ianya biasa mendapat diskaun setelah dipenjarakan beberapa tahun; tetapi jika hukuman penjara seumur hidup itu dikatakan 'real life imprisonment' maka berertilah banduan itu akan berada di dalam penjara sampai mati. Ada di antara mereka yang telah memecahkan rekod Olympic dalam beberapa bidang olahraga seperti baling lembing, angkat berat dan lompat jauh.

Setelah lama di dalam penjara saya dapati, melalui perbualan dengan mereka, ada yang pasrah menerima apa yang ada saja, tetapi ramai juga yang berkhayal atas kemungkinan berlakunya perang dunia ketiga atau apa juga bala atau bencana alam seperti gempa bumi yang mungkin memberi harapan untuk mereka keluar bebas dari penjara. Samaada kerana penjaranya roboh atau khidmat mereka diperlukan dalam perang atau pun ada perubahan dalam undang-undang negara.

TENAGA BANDUAN UNTUK EKONOMI NEGARA

Di satu masa dulu, di waktu Korea Selatan masih membangun dan kuasa Syngman Rhee baru dirampas oleh Presiden Park Chung Hee saya mengetahui ribuan banduan dari Korea Selatan telah digunakan oleh chaebol Korea Selatan untuk diterbangkan ke Timur Tengah kerana syarikat chaebol telah menang tender membina lebuhraya di tengah-tengah padang pasir dengan harga yang cukup murah kerana khidmat banduan yang upahnya cukup rendah dan menguntungkan chaebol. Saya diberitahu cara begini telah dihentikan apabila ada protes dari pihak Bangsa-Bangsa Bersatu.

BANTUAN BANDUAN DALAM PEPERANGAN

Di zaman Aceh berperang dengan Belanda antara masalah yang dihadapi ialah untuk pasukan Mujahiddin Darul Islam mendapat kelengkapan senjata. Sedangkan bekalan senjata Belanda cukup banyak terhimpun dengan secukupnya. Pemimpin Aceh, Teungku Muhammad Dawud Beureueh telah mengadakan mesyuarat dengan komiti ulama untuk membincangkan masalah ini.

Salah seorang dari ulama telah mencadangkan supaya Aceh mencuri senjata Belanda di garisonnya. Oleh kerana tidak ada cadangan siapa yang akan menjalankan tugas itu maka ulama yang mencadangkan ide itu ditugaskan untuk mendirikan pasukan untuk mencuri senjata Belanda. Setelah ulama itu diberi tugas beberapa lama kemudian satu lagi mesyuarat komiti perang diadakan untuk berbincang mengenai nasib ulama yang ditugaskan mencuri senjata tetapi tidak pulang sebegitu lama.

Ada cadangan dari seorang Ulama lain supaya usaha mencari ulama yang hilang dilakukan sekaligus mencuri senjata Belanda yang belum diperolehi. Ulama yang mencadangkan ide inilah yang ditugaskan. Beliau juga tidak diketahui hilang di mana sehingga sekarang.

Dalam perjumpaan ketiga  komiti perang para Ulama teringat kepada ajaraan Islam bahawa sesuatu tugas itu perlu diberi kepada yang ahli dalam bidang berkenaan. Oleh kerana kerja Ulama tidak sama dengan kerja mencuri maka usaha Ulama untuk mencuri senjata Belanda telah gagal.

Oleh itu komiti perang telah memutuskan untuk pergi ke penjara di Langsa (dari ingatan saya) dan melepaskan beberapa orang pencuri yang terganas dan diberi tugas untuk mencuri senjata dengan tawaran mereka dibebaskan setelah selesai tugas.

Dalam masa 5 jam beberapa truk senjata Belanda telah diperolehi.

Berertilah harapan para banduan di penjara Bath bukanlah sesuatu yang mustahil sama sekali, walaupun jarang, malah tidak dapat dibayangkan akan berlaku.

HARAPAN BANDUAN YANG TELAH DIHUKUM GANTUNG

Waktu saya 10 tahun dan sedang belajar di Sekolah Menengah Ibrahim sebelum ke Kolej Melayu Kuala Kangsar, saya tinggal di rumah Mak The di Sungai Layar yang tidak jauh dari padang golf Kelab Ingris Sungai Petani. Oleh kerana pada golf 9 lubang di Sungai Petani terlalu lembut tanahnya maka bola golf sering tenggelam di dalam Tanah di hujung 'fairway'. Oleh itu bagi budak budak yang terlalu kecil untuk mengangkat beg kayu golf mereka diberi peluang menjadi penolong kedi yang menunggu di hujung 'fairway' untuk mengesan di mana boleh golf itu jatuh.

Lubang ke 9 padang golf Sungai Petani terletak di belakang Mahkamah Sungai Petani. Pintu penjara tempat banduan menunggu sebelum di bawa ke pengadilan berdepan dengan lapangan lubang golf ke 9. Selesai menjadi kedi saya akan terus ke penjara kecil atau 'lock-up' menunggu untuk bertemu bual dengan banduan. Saya sering membawa sisa rokok yang selebihnya yang saya sambut bila dilempar kotaknya oleh pemain golf yang girang dengan kemenangan.

Sekali lagi saya lihat betapa optimis banduan yang saya temui walaupun kes pembunuhan yang dilakukannya agak jelas. Dalam satu kes seorang dari mereka mengaku kepada saya bahawa dia telah membunuh tetapi dia tetap mengharapkan pihak peguam dapat memenangkannya kerana katanya dia 'terpaksa membunuh' kerana perempuan yang dia rogol itu, pada mulanya menggalakkan dia bersetubuh tetapi kemudianya mengancam untuk melapor dirogol.

PENDERITAAN IBU BAPA SEORANG YANG HENDAK DIGANTUNG

Sebuah kes hukuman gantung yang terdekat di hati saya berlaku kepada anggota keluarga saya 'Af Teungku Mohd Dahan kerana dituduh mmiliki dadah yang cukup banyak. Sebenarnya 'Af ialah seorang pemuda yang baik dan pendiam yang diminta oleh kawannya untuk menjaga rumahnya di Kuala Lumpur sementara kawannya itu berniaga hingga ke Thailand.

Pada satu hari rumah yang diduduki 'Af telah diserang oleh polis dan di dalam satu bilik didapati ada dadah yang cukup lumayan banyaknya yang boleh membawa kepada pemiliknya dikenakan hukuman gantung. 'Af terkejut bila dia tahu isi bilik itu ialah dadah.

Pada mulanya "Af menyatakan dia hanya penjaga rumah dan dia tidak tahu bahawa isi bilik yang sentiasa tertutup itu berisi dadah. Tetapi, setelah diberitahu bahawa hukuman yang pasti akan dikenakan ke atas kawannya ialah hukuman gantung maka 'Af, setelah termenung seketika, terus menyatakan bahawa beliaulah pemilik dadah tersebut.

'Af juga tidak memberitahu di mana boleh didapati kawannya kerana pihak polis juga yakin, setelah bersoal jawab bahawa 'Af sebenernya tidak mengetahui bisnez yang diusahakan oleh kawannya.

Di dalam penjara anak saudara 'Af bernama Zulfadzli telah bertanya pada 'Af kenapa dia mengaku dadah itu miliknya sedangkan dia tidak tahu apa yang ada dalam dalam bilik itu. 'Af memberitahu bahawa kawannya itu membayar gaji bulanan padanya dan sebahagian dari gajinya itu dikirimnya ke kampong untuk ibunya yang sudah tua. 'Af yang agak 'simple-minded' menyatakan jika kawannya ditangkap dan dihukum maka dia akan hilang pekerjaan dan ibunya tidak boleh dibantu lagi oleh 'Af. Tetapi,jika 'Af yang digantung maka kawannya boleh berniaga terus dan membantu ibunya setiap bulan secara terus menerus.

Begitulah kasih 'Af kepada ibunya.

Banyak wang keluarga kehabisan untuk membantu 'Af tetapi peguamnya memberitahu agak sukar bagi 'Af untuk terlepas kerana dia tidak mahu memberitahu di mana kawannya dan dia memang ingin dijatuhkan hukuman gantung bagi pihak kawannya. Kerana kasih pada ibunya.

Setelah permohonan pengampunan ditolak dan tarikh penggantungan ditetapkan tiba-tiba ada kes pembunuhan di Yan, Kedah yang melibatkan kawan 'Af yang berniaga dadah itu. Ternyata apabila disoal-siasat oleh polis kawan 'Af menempelak pihak polis menyatakan beliau tidak bersalah dan jika beliau dihukum berertilah pihak polis telah menjalankan kezaliman sebagaimana yang telah dilakukan oleh polis kepada 'Af kawannya yang telah dihukum gantung sampai mati. Berertilah kawan 'Af itu tidak mengetahui bahawa 'Af masih belum digantung kerana menunggu masa kira-kira seminggu lagi.

Dengan cepat pihak keluarga 'Af dan peguam telah Berjaya membuka balik kes 'Af dan dengan pengakuan kawannya tadi maka 'Af terlepas dari hukuman dan dibebaskan.

Walau bagaimana pun 'Af tetap merasa sedih kerana kawannya telah tertangkap dan saya diberitahu, setelah kembali dari luar negeri 'Af telah meninggal dunia dalam masa sebulan selepas dibebaskan.

Oleh kerana 'Af adalah anggota keluarga saya dan bapanya adalah salah seorang dari saksi pernikahan saya, seorang lagi ialah Sasterawan Negara Dato' Abdullah Hussein, saya dapat merasai perasaan ibu bapa dan keluarga seseorang yang telah yang telah dihukum gantung.

PENGALAMAN DALAM KENANGAN

Dalam tiga karangn saya dalam blog ini atas tajuk-tajuk (1)  Terima Kasih Tun Ghazali Shafie pada 3 Februari, 2010 perenggan 16, (2) Tawaran Rasuah Botak Chin pada 27 Mei, 2014 dan (3) Battle of Waterloo to Langkawi Book Village pada 18 Oktober, 2014 perengan ke 3, saya telah menceritakan serba sedikit mengenai pengalaman saya waktu di Kementerian Dalam Negeri sebagai Timbalan Menteri kepada Menteri Tun Ghazali Shafie.

PROSES PENGGANTUNGAN

Apa yang saya belum cerita ialah apabila ketikanya datang masanya untuk seseorang itu digantung.

Apabila semua impian, khayalan, jangkaan, ramalan dan harapan bagi banduan berkenaan sudah tiada lagi.

Apabila tarikh untuk digantung sudah ditentukan maka pihak berkuasa akan memberitahu kepada keluarga mengenai tarikh ini. Saya telah mengambil kesempatan untuk bertemu dengan ibu dan bapa banduan yang hendak digantung. Saya dapati dalam semua kes pihak bapa hanya berdiam diri mendengar maklumat yang disampaikan, kecuali seorang sahaja yang menangis.

Di pihak ibu pula semuanya membantah anaknya hendak digantung walau apa jua bukti yang diketengahkan. Itulah kasih seorang ibu pada anaknya. Walaupun anaknya terbukti membunuh atau merogol dulu sebelum membunuh pihak ibu tetap mempertahankan anaknya dan terus merayu untuk dibebaskan.

Apabila saya bertanya kepada seorang bapa yang saya dapati menangis itu atas sebab dia menangis sedangkan dalam pertemuan kami dengan bapa-bapa banduan yang lain tiada seorang pun yang menangis, dia menjawab ,' saya menangis kerana kasihan pada ibunya.' Berertilah dia dapat menerima anaknya itu bersalah.

Setelah itu pihak keluarga dibenarkan bertemu dengan banduan yang hendak digantung.

Sebelum digantung banduan berkenaan, kalau di Penjara Pudu dahulu, akan dipindah ke bilik akhir di mana terdapat beberapa buah bilik sahaja (4 atau enam - saya dah lupa). Banduan juga akan diberi peluang untuk makan makanan kegemarannya untuk dimakan sebagai makanan terakhir. Lepas itu seorang Ulama akan dibawa untuk bertemu banduan dengan nasihat dan bacaan-bacaan doa terakhir. Selepas subuh besok paginya si banduan terus digantung dan mayatnya diturunkan ke bawah lantai bilik gantung untuk diserahkan kepada keluarga.

NASIB SIRUL DAN AZILAAH

Inilah proses yang akan dilalui oleh Sirul apabila dia sampai ke Malaysia. Nasib Azilah pula bergantung kepada apa jadi kepada Sirul.

Saya sebenarnya tidak mengikuti kes Sirul ini waktu di pengadilan. Mula-mula ianya dihukum, lepas itu dilepaskan dan lepas itu dihukum gantung.

Apabila selesai Mahkamah Terakhir di Malaysia memutuskan Sirul dan Azilah dihukum gantung sampai mati saya terbaca penulisan Abdul Razak Baginda secara kebetulan. Di dalamnya dia menyebut bahawa ada pihak yang patut dipanggil sebagai saksi telah tidak dipanggil. Yang dimaksudkan mungkin bosnya Sirul.

Nampaklah pada saya yang bukan ahli undang-undang bahawa pendakwa hanya berminat membuktikan siapa pembunuh dan tidak berminat mencari motif pembunuhan dan siapa yang mengarah untuk Sirul membunuh. Tidak mungkin Sirul dan Azilah membunuh seorang perempuan yang tidak pun dikenalinya.

Nampaknya Dato' Seri Najib juga tidak berminat mencari motif pembunuhan, walaupun yang membunuh itu pegawainya. Beliau berpuas hati kerana yang membunuh akan digantung dan mungkin keluarga Altantuya juga puas hati kerana 'Wang itu Raja' dan pihak keluarganya boleh berpuas hati jika mendapat 'sedikit' saguhati untuk belanja persaraan anaknya dan sebagainya.

Tetapi manusia seperti saya tak dapat menerima alasan sedemikian.

Apatahlagi Tun Dr. Mahathir.

Saya percaya semua manusia yang siuman, berakal dan berperikemanusiaan ingin tahu motif dan cerita penuh yang sebenarnya.

Kita bangga apabila polis atau tentera membunuh pengganas komunis yang ingin menawan negara kita dengan cara berdarah dan tidak demokratik. Kita juga bangga dengan pasukan polis kita yang tidak akan bertindak untuk membunuh kecuali setelah pihak musuh sudah memulakan rusuhan ke atas mereka yang memerlukan mereka membunuh senjata. Kita bernasib baik kerana ada pekerja penjara yang berani menjalankan tugas menggantung penjenayah yang telah dijatuhkan hukuman gantung sampai mati oleh pengadilan.

Tidak mungkin seseorang tukang gantung yang profesyenal akan bertindak untuk menggantung seseorang dengan sesuka hatinya sahaja, semata-mata keraja kerjanya sebagai tukang gantung.

Kita juga tahu bahawa penjaga keselamatan, yang membawa senjata, berhak membunuh jika yang dibunuh itu menjadi ancaman kepada keselamatan negara dengan nyata dan berbahaya. Penjaga pintu bank tidak mungkin menembak sesuka hatinya.

Keselamatan apa dan siapa atau negara manakah, atau keluarga siapa, yang diancam oleh Altantuya sehingga Sirul dan Azilah diarah membunuhnya. Adakah mungkin mereka membunuh sesuka hati mereka sahaja? Apakah mereka gila atau tidak siuman? Ataupun, adakah sesiapa yang mengarah mereka untuk berbuat demikian sehingga mereka tidak boleh membantahnya. Apakah setelah dibunuh perlu dibom dengan kejam sehingga hilang rupa? Apakah dosa Altantuya yang menyebabkan ada orang yang sanggup menyebabkan Sirul dan Azilah menjadi pembunuh tanpa izin dan tanpa arahan? Benarkah begitu?

Ibu, bapa, keluarga dan rakyat Malaysia ingin mengetahui jawapannya. 

APAKAH SOALAN INI PUN TAK BOLEH TANYA?




 

[#NAJIBISCRACKINGUP : PANASS BERAPI!  ARTIKEL YANG MESTI DIBACA DAN VIDEO CLIP YANG MESTI DI TONTON OLEH SELURUH AHLI UMNO DAN UMAT MELAYU-ISLAM DI TANAHAIR INI! ] Luahan hati Timbalan Presiden Umno - 1MDB

[#NAJIBISCRACKINGUP : PANASS BERAPI!  ARTIKEL YANG MESTI DIBACA DAN VIDEO CLIP YANG MESTI DI TONTON OLEH SELURUH AHLI UMNO DAN UMAT MELAYU-ISLAM DI TANAHAIR INI! ] Luahan hati Timbalan Presiden Umno - 1MDB



Kesimpulannya Tan Sri Muhyiddin Yassin telah pun membuat pendirian yang amat jelas berhubung skandal 1MDB serta langkah serta merta yang harus diambil demi masa depan parti, kerajaan dan negara.

Timbalan Perdana Menteri membuat kenyataan yang begitu jelas dihadapan beberapa pemimpin tertinggi Umno dan Kerajaan serta ratusan pemimpin akar umbi bahawa seluruh lembaga pengarah 1MDB harus dipecat dan 'POLIS dipanggil untuk menyiasat mereka'

Kepada mereka yang masih percaya bahawa masalah negara pada masakini ialah kritikan terbuka Tun Dr Mahathir Mohamad, sila fikir semula. Ini adalah masalah besar yang akan membuat kita terjerumus dengan beban hutang yang jauh mengatasi kemampuan. 

Hentikanlah cemuhan dan cacian keatas Dr Mahathir. Media arus perdana, terutamanya TV3 hanya cuba menegakkan benang yang sudah kuyup. 

Secara peribadi saya agak lega kerana masih ada lagi pemimpin tertinggi negara yang mampu melihat serta memahami isu sebenar yang cuba diselesaikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad. Masih ada harapan rupanya.

Kepada penyokong akarumbi yang tidak tahu apa-apa serta 'langau jadian' yang sentiasa mengelilingi Perdana Menteri dan Presiden Umno, sedar lah bahawa bangkai gajah tidak mungkin dapat ditutup dengan nasihat punahsihat. 

Saya percaya, Najib Razak tidak ada pilihan lain kecuali meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno dalam kadar segera jika beliau benar-benar sayangkan Umno, Barisan Nasional dan negara kita Malaysia. 

Undurlah Datuk Seri Najib Razak, anda sudah menjadi beban kepada kami.

p/s Sila sampaikan luahan hati Timbalan Presiden Umno ini kepada rakyat. Masalah kita akan selesai bila Umno dan Tan Sri Muhyiddin menentukan siapa akan menjadi Timbalan beliau. Insyaallah!
Source : apanama

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Here’re 14 Crazy Facts How Huge (1MDB) RM42 Billion Debt Is










































































































































































Emperor Najib Razak’s pet project – 1MDB – is getting messier and complicated every day. What was supposed to be a straight forward profiteering project has turned into the biggest plundering scandal in the history of the country. Malaysian Prime Minister Najib has also started his counter attack against critics, especially former prime minister Mahathir Mohamad.

[#NAJIBISCRACKINGUP] ... Here’re 14 Crazy Facts How Huge (1MDB) 

RM42 Billion Debt Is1MDB RM42 Billion - Thank You For Your Support

However, the more Najib tries to explain and evade questions about the RM42 debt scandal, the more he projects himself as an awesome liar. In his latest twist over the weekend to assure, without much success, that the RM42 billion was not lost, he conveniently told all and sundry that the money was now part of the TRX (Tun Razak Exchange) and Bandar Malaysia land bank.

So, suddenly the land bank increases in prices overnight because the great mathematician Najib decided to park all the RM42 billion on it. That’s a very cool solution, not to mention the greatest insult to peoples’ intelligence. But we’re not going to talk about how awesome a liar PM Najib is. We’ll see how huge is this RM42 billion debt, a figure that even a graduate may have problems imagine, let alone an illiterate village folk. Let us explore:

{ 1 }  Monopoly Game – Win Daily For 2,133 years

1MDB RM42 Billion - Monopoly Game - Win Daily For 2,133 years
The total amount of money in a standard Monopoly game is US$15,140 (RM53,945). 1MDB’s RM42 billion debt is about 778,570 times that amount. If you win all the Monopoly money every day, you need “2,133 years” to win the total of RM42 billion, the value of debt Najib Razak has cleverly accumulated. Even if you can win the game “every hour” and continue to play without sleep, you still need “88 years” to make RM42 billion.

{ 2 }  Apple iPad – 30,000,000 iPad Air + Loose Change

1MDB RM42 Billion - Apple iPad - 30,000,000 iPad Air + Loose Change
With the RM42 billion, the country can actually buy each of its 30 million people an Apple iPad Air (WiFi, 16GB) costing about RM1,356 a pop – with another RM1 billion loose change (*grin*). With every single Malaysian (including the dirt poor Sabahans and Sarawakians) equipped with an iPad for ease of education, the country can enter Guinness World Record as the only country where tablet penetration is 100%.

{ 3 }  At 3% Interest Rate, Malaysia Pays RM2,397, Every Minute

1MDB RM42 Billion - At 3 Percent Interest Rate, Malaysia Pays RM2,397, Every Minute
Najib’s 1MDB debt of RM42 billion also means the country borrows about RM3.5 billion “every month” for a year; or roughly RM115 million every single day for a year. Even at a paltry interest rate of only 3% annually, the country has to pay RM1,260,000,000. That’s about RM3.45 million every day or RM143,835 every hour. Imagine yourself as the lender and collects RM2,397 every minute. And we’re only talking about interest rate!!

{ 4 }  Stacked RM100 Notes Taller Than 97 Petronas Tower

1MDB RM42 Billion - Stacked RM100 Notes Taller Than 97 Petronas Tower
If we stack RM100 notes, which has a thickness of 0.12-mm per piece, we would be getting 1,200-mm (4-ft) for RM1 million of debt. Hence, the size of RM42 billion can build stacks of RM100 note to the height of 51,206,400-mm (168,000-ft). Each tower of Petronas Twin Towers has a height of 525,475-mm or 1,724-ft (including the pinnacle). So, 1MDB’s RM42 billion debt means stacks of RM100 notes as high as 97 single-tower, stacked on top of each other (*grin*) to the sky.

{ 5 }  Every Single Malaysian Owes RM1,400 + Interests

1MDB RM42 Billion - Every Single Malaysian Owes RM1,400 + Interests
1MDB’s RM42 billion debt also means every single Malaysian, including newborn baby, “automatically” owes the country RM1,400, excluding interests. In layman terms, that’s more than the minimum wage of RM900 in the country. And if your family consists of 5 members, technically you owe Najib administration a total of RM7,000. Of course, the figure could balloon depending on interest rate quantum, which is still a secret today.

{ 6 }  Free “420,000 – 105,000″ PRIMA Houses

1MDB RM42 Billion - Free 420,000 - 105,000 PRIMA Houses
According to the official website of PRIMA Malaysia, the price of an affordable home to be supplied by PR1MA is around RM100,000 to RM400,000, which is open to applicants who have household incomes between RM2,500 to RM7,500 a month. If 1MDB’s RM42 billion debt was used to build these houses instead, there would be 420,000 to 105,000 free homes for eligible citizens, who otherwise are struggling to own shelters they can call home now.

{ 7 }  Fight Crimes With 18,666 Bugatti Police Cars

1MDB RM42 Billion - Fight Crimes With 18,666 Bugatti Police Cars
The Bugatti Veyron was unveiled in 2005 and since then, a total of 400 units were produced (as of Dec 2013). The 2013 Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse is the most expensive, costing US$2,250,000 (RM8 million) a copy. If Emperor Najib Razak could convince the manufacturer to continue its production, Malaysian Police Force can have 18,666 Bugatti to fight crimes.With top speed of 255-mph (410-kph), there’s no excuse about bad guys getting away because they drove BMW or Mercedes.

{ 8 }  Feed 100,000 Poor With McDonald’s For 91-Years

1MDB RM42 Billion - Feed 100,000 Poor With McDonald's For 91-Years
Depending on who you ask and how you define poverty, poor Malaysians are in the thousands or zero. Government of the day may tell you there’s zero poor people, when there’re thousands who have been reduced to eating just one meal a day. With RM42 billion, McDonald’s cheapest value meal – set McCountry with french fries and carbonated drink – could feed 100,000 poor people (lunch and dinner), everyday for 91-years.

{ 9 }  Produces 536 Billionaires

1MDB RM42 Billion - Produces 536 Billionaires
The staggering RM42 billion debt can create 42 billionaires instantly, putting Malaysia in the top-10 countries with the most number of billionaires. But if the money is put to work, leveraging on 5% annual compounding interest rate, Malaysia can produce 213 billionaires in 34 years, the same achievement as China today. And in 53 years, Malaysia would be on the same number one spot as America today – 536 billionaires.

{ 10 }  Fight Pirates With 785 Mark VI Patrol Boats

1MDB RM42 Billion - Fight Pirates With 785 Mark VI Patrol Boats
If Emperor Najib Razak really cares about the bustling business of piracy and kidnapping in the Sabah water, he can send those pirates and kidnappers packing for good. The Mark VI, a new class of patrol boat entering service with the United States Navy this year has a crew on 10 sailors and can carry 8 additional personnel, with speed up to 45 knots and various machine guns, grenade launcher and even guided missiles. At US$15 million (RM53.4 million) a pop, RM42 billion can buy 785 of them. United States only orders 48 units.

{ 11 }  Duty Free Cars For 6-Years

1MDB RM42 Billion - Duty Free Cars For 6-Years
Every year, Malaysian government collects around RM7 billion in car duties, which ranges from 75% to 105%. If RM42 billion were offset as duties, it can “temporarily” freezes such taxes, allowing Malaysians to enjoy cheap and quality foreign cars for roughly 6 (six) years, at about half of today’s prices. Honda Accord would then start at RM70,000; Toyota Hilux at RM40,000; VW Golf GTI at RM110,000; Passat at RM90,000; BMW 320i at RM120,000 and whatnot.

{ 12 }  10-Years Free Internet For 2.2 million Users

1MDB RM42 Billion - 10-Years Free Internet For 2.2 million Users
To date, more than 2.2 million residential and business customers nationwide are enjoying TM broadband services. Assuming all of them are using the top range Unifi package – VIP 20 – costing RM264 every month. The 1MDB’s RM42 billion can “sponsor” all the 2.2 million users for a whopping 6-years. For VIP 5 package (RM158/month), the government can subsidize all the users for a sweet 10-years.

{ 13 }  Stacked RM5 Notes Longer Than PLUS Expressway

1MDB RM42 Billion - Stacked RM5 Notes Longer Than PLUS Expressway
It would be wonderful if we stack RM5 notes all the way on Malaysia’s longest expressway PLUS. The thickness of RM1 million debt would be around 20,000-mm (65.6-ft). For RM42 billion, the thickness would stretch 2,755,200-ft or840-km. In comparison, the total length running from Bukit Kayu Hitam in Kedah near the Malaysia-Thai border to Johor Bahru at the southern portion of Peninsular Malaysia is only 772 kilometer.

{ 14 }  35-Million Hair Washes Costing RM1,200 A Pop

1MDB RM42 Billion - 35-Million Hair Washes Costing RM1,200 A Pop
Emperor Najib Razak’s wife was the most people-caring First Lady in the world. As hubby was busy implementing GST, Auntie Rosy shared her agony about paying extra 6% for a RM1,200 hair wash. The RM42 billion debt can actually provides her with 35 million of such hair washes, more than enough to last till her last breath, even if she does it every hour. It’s also more than enough to pamper every single Malaysian citizen with such luxury