NUFFNANG

Thursday, 22 January 2015

RAFIZI RAMLI: PAKAR EKONOMI PKR YANG SEBENARNYA TERSANGATLAH BODOHNYA!

RAFIZI RAMLI: PAKAR EKONOMI PKR YANG SEBENARNYA TERSANGATLAH BODOHNYA!

Rafizi Ramli melihat intervensi Bajet 2015 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam sebagai peluangnya untuk menonjolkan diri sebagai pakar ekonomi. 
Katanya, Perdana Menteri terlupa mengumumkan sesuatu yang akan memberikan kesan buruk kepada ekonomi Malaysia.

Namun Rafizi Ramli barangkali tidak sedar bahawa dia sebenarnya sangat bodoh dan dia tidak seharusnya menonjolkan kebodohannya dengan mengkritik Perdana Menteri dan penambahbaikan polisi ekonomi Malaysia ekoran penurunan harga minyak dunia dan kejatuhan nilai Ringgit.

Tentu ramai yang masih ingat, bahkan ramai yang tunggu nak ketuk kepala Rafizi Ramli apabila dia memberikan analogi mudah, 'BILA HARGA MINYAK JATUH, HARGA BARANG-BARANG PUN AKAN JATUH'. 
Dia menyalahkan mekanisme harga kerajaan dengan tuduhan kononnya kerajaan mahu melindungi keuntungan stesen-stesen PETROL
Tetapi apabila harga minyak benar-benar jatuh, dia kemudiannya menghentam kerajaan kerana membuatkan stesen-stesen minyak kurang mendapat untung besar sekalipun mekanisme harga adalah sama!

Dan selepas dihentam oleh orang ramai apabila harga barang-barang tidak jatuh sekalipun harga minyak turun, Rafizi menuduh sistem AP untuk pengimportan barang makanan pula sebagai puncanya.

Rafizi yang bangang!

Tahukah kau bahawa sistem AP import untuk makanan telah wujud semenjak lama dahulu. Ia wujud sebelum harga PETROL meningkat dan ia wujud sekarang apabila harga minyak dikurangkan. Jadi bagaimana kebangangan kau membolehkan kau menuduh sistem AP sebagai punca harga barangan tidak turun?
Bagaimana pula dengan harga ayam tempatan, sayur tempatan, buah-buahan tempatan, sambal tempatan dan segalan-galanya yang bersifat tempatan lain? Adakah kesemua ini turut terkesan dengan sistem AP import? Adakah harga komoditi ini jatuh?

Berhentilah daripada duk alih ke sana ke mari semata-mata untuk menunjukkan kau pandai, wahai Rafizi Bangang. 
Teori kau, 'bila harga minyak jatuh, harga barang-barang akan jatuh', terbukti salah dan mengarut!

Sebenarnya sistem AP merupakan pengimbang kepada harga dan penawaran dalam pasaran tempatan. Ia juga memantau dan mengawal kualiti serta keselamatan makanan sepertimana yang dikehendaki oleh syarat-syarat 'halal'. 

Dan lebih daripada itu, sistem AP yang mengawal kuota import turut menjadikan bahan import yang lebih murah, tidak berlambak di pasaran sekaligus mengganggu dan memusnahkan komoditi tempatan serta mengancam kelangsungan petani dan peladang negara ini. 

Ancaman ke atas petani-petani tempatan bermakna keselamatan bekalan makanan negara juga akan menerima padah sekaligus mendedahkan negara ini kepada peperangan, krisis atau konflik. 

Kebanyakan negara-negara utama di dunia ini turut melindungi komuniti pertanian mereka seperti Jepun, Amerika Syarikat, mahupun negara-negara Eropah. Mereka tidak sebodoh RAFIZI RAMLI untuk menghapuskan kuota makanan mereka.

Apa akan berlaku sekiranya 100% beras Malaysia diimport dan secara tiba-tiba kita berperang dengan Thailand atau matawang kita diserang seperti yang berlaku pada tahun 1998 dan harga makanan meningkat dengan pantas berkali-kali ganda dalam tempoh 2 atau 3 hari dan ianya berlangsung selama setahun?

Pandailah sangat Rafizi Ramli tu,ye?

Posted by sengal berita 
source : buletin 247

No comments: