NUFFNANG

Thursday, 20 February 2014

Isu Seminar Kassim Ahmad dan Tun Mahathir

Isu Seminar Kassim Ahmad dan Tun Mahathir

Ramai yang tertanya2 mengenai kes Seminar Kassim Ahmad dan mengaitkannya dengan Tun Mahathir kerana Tun meresmikannya dan ia pula diadakan di Yayasan Kepimpinan Perdana. Apa lagi, gegak gempitalah pembangkang menuduh Tun Mahathir menyokong anti hadis.

Tanpa mahu lari topik dan mengaitkannya dengan isu2 lain, buat masa ini saya kongsikan jawapan Tun dari KiniTV dan satu posting dari FB SSTDM bagi memberi sedikit pencerahan.

Menarik point no 10 -

10. Tetapi fakta yang disembunyikan, Seminar tersebut sebenarnya bukan anjuran Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) tetapi ia hanya menjadi lokasi seminar sahaja dan mantan PM itu diberi penghormatan untuk merasmikannya. Ketua Jawatankuasa Penaja seminar tersebut ialah Tuan Haji Nik Abdul Aziz Nik Hassan. Beliau ialah pengasas Parti Keadilan Nasional (KeADILan), bekas Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Kelantan dan sehingga kini masih menjadi ahli PKR yang mendukung Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim) malah menurut sumber, sepatutnya Nurul Izzah Anwar juga sepatutnya hadir dalam Seminar ini. 

Dan dikatakan DS Mashitah Ibrahim turut dijemput tapi menarik diri .... tidakkah itu menunjukkan yang program itu dirancang lebih awal dan ramai pihak mengetahuinya. Kenapa pihak Jabatan Agama dan para ulama tidak hadir sama dan berdebat dengan Kassim dalam program berkenaan ?

Nurul Izzah pun dijemput dan tarik diri di saat akhir ...

Komen Tun Mahathir pada 18 Feb lalu -
KLiK ke Youtube. Artikel berkaitan video dari Mkini .

Beliau berkata Kassim (kanan) bukan anti-hadis dan sebenarnya sama seperti orang Islam yang lain.

"Dia (Kassim) dilabel anti-hadis kerana orang tak dapat jawab apa dia cakap. Saya pun dilabel sebagai anti-Cina, rasis, macam-macam lagi.

"Inilah yang dihadapi Kassim Ahmad, kalau baca al-Quran orang panggil anti-hadis. Orang-orang (yang melabel) ini tak ada akal fikiran untuk jawab balik (hujah Kassim)," katanya.


Dibawah saya copypaste satu posting dari FB SSTDM mengenai  isu ini -

ISU MAHATHIR DAN KASSIM AHMAD - SATU PENCERAHAN
(BAHAGIAN PERTAMA)


1. Alam maya akhir-akhir ini sibuk memperkatakan tentang isu ini, tetapi kebanyakannya tidak tahu hujung pangkal dan hanya tahu "Kassim Ahmad Anti Hadith" "Tun Mahathir penyokong gerakan Anti Hadith".

2. Ya, kecewa tambahan pula dengan kenyataan Mufti Perak Tan Sri Harussani, malah Tan Sri Harussani beberapa kali jua menghentam Tun Dr Mahathir beberapa isu sebelum ini.

3. Jika benar Dr Kassim Ahmad seorang anti hadith dan diminta pihak JAKIM menyiasat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) membuat siasatan ke atas kandungan ‘Seminar Kassim Ahmad: Suatu Penilaian’ yang berlangsung baru-baru ini.

4. Menurut salah seorang exco Kelab Che Det yang mengenali Dr Kassim Ahmad, beliau dulu pernah menganggap Dr. Kassim Ahmad sebagai anti-hadith, tapi sesudah mengkaji dengan lebih cermat (berdasarkan penulisan-penulisannya terkemudian) wujud justifikasi bahawa beliau bukan menolak hadith sepenuhnya dan tuduhan ini turut dinafikan olehnya.

5. Beliau mula mengenal tulisan beliau sejak seusia 14 tahun lagi apabila membaca buku tulisan ‘Hadis- Satu Penilaian Semula’ yang seorang abang admin (dia pensyarah matematik di Universiti Malaya, dia bukan orang agama dan bukan juga pengikut Dr. Kassim Ahmad) tinggalkan buku itu di kampung.

6. Beliau juga sudah membeli dan membaca buku memoir beliau ‘Mencari Jalan Pulang – Daripada Sosialisme kepada Islam’ beberapa tahun lalu.

7. Adakah saudara-saudara disini cukup membaca kesemua buku yang terkemudian itu? Dan tahukah buku beliau disekat di zaman Tun Dr Mahathir Mohamad malah pernah ditahan ISA di zaman Tun Dr Mahathir Mohamad dan bagaimana pula orang boleh kata Tun Dr Mahathir Mohamad menyokong Kassim Ahmad??????

8. Menurut Tun Dr Mahathir, Dr Kassim Ahmad juga seorang idealis, walaupun beliau juga tidak berapa bersetuju dengan beberapa pandangan Dr Kassim Ahmad tetapi beliau tidak melabel seseorang itu dengan label Anti Hadith atau label label lain.

9. Dulu ketika Tun Dr Mahathir mengajak Ahmed Dinejad dari Iran untuk bercakap mengenai perpaduan Sunni dan Syiah adakah Tun Dr Mahathir menyokong Syiah? Tidak bukan? Tun Dr Mahathir seorang yang rasionalis, beliau bersifat terbuka, kalau ada yang salah pendapat, beliau lebih suka muzakarah WALAUPUN secara tertutup bagi mengelak permaslahan masyarakat yang lebih besar.

10. Tetapi fakta yang disembunyikan, Seminar tersebut sebenarnya bukan anjuran Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) tetapi ia hanya menjadi lokasi seminar sahaja dan mantan PM itu diberi penghormatan untuk merasmikannya. Ketua Jawatankuasa Penaja seminar tersebut ialah Tuan Haji Nik Abdul Aziz Nik Hassan. Beliau ialah pengasas Parti Keadilan Nasional (KeADILan), bekas Timbalan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Kelantan dan sehingga kini masih menjadi ahli PKR yang mendukung Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim) malah menurut sumber, sepatutnya Nurul Izzah Anwar juga sepatutnya hadir dalam Seminar ini. 

11. Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat memberi ucapan di dalam gereja, mengajak kepada pluralisme agama, malah Syiah lagi besar ancamannya dari Kassim Ahmad, kenapa tiada tindakan ? Malah ada seorang yang disanjung sebagai ulamak itu menghina Rasulullah dengan mempertikai kelahiran Rasulullah dan video masih tersebar sehingga kini, tapi kenapa tiada tindakan jua? Mereka lebih ramai pengikut berbanding Kassim Ahmad!

12. Itu bezanya ddengan orang yang bijak dan orang yang kurang cerdik, orang yang bijak dia sentiasa berfikir dan mengkaji pemikiran orang lain tak kira siapa. Malah orang yang benci Islam pun perlu dikaji pemikiran nya bukan menolak hanya kita berbeza pendapat!

13. Kalau Ahmad Deedat kaji bible dan buat forum mengkaji bible adakah bermakna kita menyokong Bible?

14. Syiah, Pluralisme Agama, Liberal ini lagi besar ancaman terhadap umat Islam hari ini. Jika ditanya SSTDMM, ya siasatan dan tindakan jika benar Dr Kassim bersalah dalam hal ini. Malah berdasarkan teks ucapan beliau dalam seminar baru-baru ini banyak juga yang saya ingin pertikai namun memerlukan pembacaan lebih lanjut dan akan kembali dengan bahagian seterusnya.

(ucapan penuh : kassimahmad.blogspot.com )

BAHAGIAN DUA akan kembali mengenai ANTI HADITH dan apa yang dimaksudkna dengan nya...

source : din turtle

1 comment:

Allen Sulong said...

Salam utk semua,

Allah SWT tdk akan melaknati org2 yg mengkaji, mempertahankan dan mempertinggikan kitab Al-Quran, malah mereka ini adalah manusia pilihan yg akan masuk syurga tanpa dihisab (35:32). Tetapi Allah SWT akan melaknati dan membawa azab yg pedih lagi menghina kepada sesiapa yg memperlekehkan AL-Quran dan mengadakan kitab2 baru utk bertanding dgn Al-Quran (34:38), kononnya Al-Quran itu tdk lengkap dan memerlukan kpd kitab2 lain. Kitab2 lain yg kononnya berfungsi utk menjelaskan ayat2 Al-Quran inilah yg tlh menjauhkan umat Islam dari Al-Quran sehingga Al-Quran dijadikan barang perhiasan sahaja dan bukan lagi sumber ilmu yg maha agung.

Inilah kejayaan yg amat besar bagi yahudi dan nasrani sbb bukan sahaja tlh berjaya menjauhkan umat Islam dari Al-Quran malah berjaya mmbuatkan umat Islam berpecah-belah dan bersengketa sesama sendiri. Al-Quran adalah satu khazanah ilmu yg maha hebat lagi agung. cubalah baca blog2 yg mgkaji Al-Quran seperti harunyahya.com atau http://kajian-quran.blogspot.com/ dan sbgnya. Lihat dan kajilah sendiri akan kehebatan Al-Quran yang amat digeruni oleh semua musuh-musuh Islam.

Lihatlah bagaimana Al-Quran menjelaskan E=MC2, menjelaskan ilmu wireless communication, artificial intelligence, knowledge representations, centripetal force, piezoelectric, subliminal dan subconscious, dan sebagainya. Sekiranya umat Islam kembali kepada Al-Quran maka mereka akan menjadi umat terbaik “khaira ummatin”, dan inilah yg digeruni oleh yahudi dan nasrani!