NUFFNANG

Tuesday, 25 November 2014

PANASS!!! ... Apabila HAKIM PENCEN yang menJAWAB segala keHAIRANan yang berSARANG di dalam KEPALA DS Najib..

PANASS!! ... Apabila HAKIM PENCEN yang menJAWAB segala keHAIRANan yang berSARANG di dalam KEPALA DS Najib..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! Tak SANGKA DS Najib pun ada keHAIRANan jugak.. Apa yang dia RASA HAIRAN sangat tuh? Ooo.. RUPA-RUPAnya, dia RASA HAIRAN kerana ini..


Tak SANGKA DS Najib RASA HAIRAN dengan perkara sebegini.. Err.. Kenapa dia perlu RASA HAIRAN ye? Apakah TIDAK ada JAWAPan kepada keHAIRANan ini? Kita pun KECEWA jugak bila DS Najib meRASA HARIAN kerana perkara  ini? ->KLIK<- a="">


1) Sokongan terhadap UMNO makin luntur sedangkan terlalu banyak jasa yang ditaburkan oleh parti itu kepada rakyat dan negara selama ini..

2) Betapa banyak masjid dan surau yang dibina oleh kerajaan yang diterajui oleh BN/UMNO namun soal jasa itu 'dicuri' pihak lain sehingga ia menjadi tumpuan dari sudut agama.

3) UMNO masih tidak berjaya menawan kembali hati rakyat di bandar kerana kebanyakan anggotanya hanya menumpukan kepada urusan dalaman parti sehingga gagal bersikap adil dan saksama terhadap rakyat secara keseluruhan.

4) Golongan muda harus diberi peluang menyertai barisan kepimpinan UMNO untuk menjayakan proses peremajaan parti.

5) UMNO perlu bijak dan kreatif memahami landskap politik baharu, serta menggunakan platform media sosial untuk melakukan 'Engagement' atau penglibatan dengan masyarakat, serta menjawab segala persoalan yang dilontarkan mereka.

Wah.. BANYAK BENAR keHAIRANan yang diSEBUT oleh DS Najib.. Walaupun segala keHAIRANan DS Najib bukan TIDAK ada JAWAPan pun.. Malah, apa yang diHAIRANkan oleh DS Najib sudah diJAWAB pun oleh MANTAN KETUA HAKIM NEGARA TUN Abdul Hamid.. ->KLIK<- a="">


1) Masalah yang menghadapi orang Melayu sekarang bukan hanya sekadar pemansuhan ISA dan Akta Hasutan. Masalahnya ialah bahawa orang Melayu menghadapi ancaman akan menjadi Red Indians di tanahair sendiri. Percayalah bahawa ancaman yang dihadapi oleh orang Melayu sekarang adalah lebih serius daripada bila-bila masa dalam sejarah bangsa Melayu. Dulu sekurang-kurangnya orang Melayu bersatu menghadapi ancaman luar. Sekarang mereka berpecah dan diperalatkan.

Pada pandangan saya, Kerajaan telah membuat satu kesilapan dengan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Saya boleh faham mengapa Deklarasi Darurat dan undang-undang yang dibuat di bawahnya dimansuhkan. Untuk mengatakan selepas tahun 2000 kita masih berada di bawah keadaan darurat adalah tidak munasabah. Demikian juga melaksanakan undang-undang yang dibuat khas untuk menangani keadaan semasa darurat juga sukar untuk dibela walau pun dari segi undang-undang ia adalah sah.


Tetapi saya dapati sukar untuk memahami mengapa ISA juga turut dimansuhkan. Perlu diambil perhatian bahawa ISA dibuat di bawah Perkara 149 untuk menentang perbuatan subversif, tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam dan sebagainya. Memanglah undang-undang yang membolehkan penangkapan dan tahanan tanpa perbicaraan bukanlah undang-undang yang baik. Tetapi, sudahkah kita lupa 13 Mei? Adakah keadaan yang menggugat ketenteraman negara, tidak kira oleh siapa, komunis, militant Islam, kumpulan pelampau dan lain-lain sudah tidak ada lagi? Mana lebih baik ISA atau Quantinamo?

2) Selama lebih kurang dua dekat selepas penubuhannya, PAS telah memain peranan yang berfaedah kepada bangsa Melayu dan agama Islam di Malaysia. PAS tidak terlalu besar untuk menjadi ancaman kepada UMNO di peringkat nasional. Saya tidak kisah ia memerintah negeri seperti Kelantan. Hakikatnya di Kelantan cuma ada PAS dan UMNO, kedua-duanya Melayu dan Islam. Perbezaan di antara keduanya hanya siapakah pemimpinnya. Lagi pula, adanya PAS menyebabkan UMNO lebih berhati-hati berkenaan isu Melayu dan Islam. 


Tidak kurang juga peranan pegawai-pegawai masjid yang terdiri daripada orang-orang PAS. Setiap tahun, beribu-ribu graduan keluar daripada universiti-universiti, kolej-kolej dan fakulti-fakulti Islam dan yang pulang dari univeriti-universiti Timur Tengah, banyak di antara mereka menghadapi masalah untuk memasuki pasaran pekerjaan. PAS menjadi tarikan mereka, sekurang-kurangnya untuk meluahkan frustration. Bagi orang muda yang idealistic itu, rhetoric PAS adalah lebih menarik daripada fakta-fakta yang dikemukakan oleh UMNO. Semua pencapaian dianggap sebagai tanggungjawab kerajaan. Yang diangan-angankan adalah lebih menarik, tidak kira ianya realistic atau tidak.

3) Saya faham bahawa Kerajaan mahu melihat Malaysia berada di kedudukan yang baik di mata dunia. Tetapi, Singapura yang mengekalkan ISA, berada di kedudukan yang lebih baik, hampir dalam semua hal. ISA bukanlah sebab utama yang menentukan kedudukan itu. Adalah mendukacitakan bahawa pemansuhan ISA dibuat tanpa memberi peluang kepada orang ramai, terutama sekali orang Melayu dan NGO Melayu, malah UMNO juga, untuk menyuarakan bantahan mereka. Pembangkang, Majlis Peguam dan NGO-NGO bukan Melayu memang dari awal lagi menentang ISA. Ertinya, hanya merekalah yang didengar.


Berikutnya, NGO-NGO bukan Melayu membuat tuntutan-tuntutan yang tidak berpatutan yang melanggar peruntukan-peruntukan Perlembagaan khususnya mengenai hak orang Melayu dan kedudukan Islam. Tindakan Gereja Katholik juga sangat merbahaya. Individu-individu mula menghina agama Islam dengan terang-terangan temasuk iklan berbuka puasa dengan sup babi. Lagu Kebangsan dihina; hak orang Melayu dipersoalkan; mahkamah diugut, termasuk oleh ahli-ahli yang berhormat yang seolah-olah tidak tahu atau tidak menghormati undang-undang yang dibuat oleh Parlimen yang mereka sendiri menjadi ahli.

4) Sambil itu, pemimpin-pemimpin UMNO juga patut sedar diri. Sebenarnya UMNO sebagai sebuah parti Melayu dan Islam berada di atas landasan yang betul. UMNO sepatutnya terus menjadi parti dominan Melayu dan Islam. Masalahnya adalah pemimpin-pemimpinnya. Faktor nombor satu yang menyebabkan orang bencikan UMNO ialah persepsi rasuah yang tinggi. UMNO mestilah perbetulkan persepsi ini, bukan hanya dengan cakap dan kempen tetapi dengan mengelakkan perbuatan rasuah.


Golongan professional merungut mengenai kesukaran untuk memasuki dan memenangi apa-apa jawatan dalam hierarchy UMNO. Itu adalah antara faktor-faktor mengapa golongan professional tidak menyertai UMNO. Mereka lebih mudah mendapat tempat dalam PAS. Jika hal ini berterusan UMNO akan ketandusan pemimpin. Hal ini telah pun dirasai hari ini dan mestilah diperbetulkan jika UNMO tidak mahu terkubur.

5) Selepas itu, Kerajaan membuat satu kesilapan lagi apabila ia hendak memansuhkan Akta Hasutan 1948. Akta Hasutan asalnya dibuat oleh British dalam tahun 1948 apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan untuk mengekang penentangan kepada pemerintahan British. Secara ringkas, ia mengandungi kesalahan-kesalahan kerana menghasut untuk membangkitkan kebencian dan tidak taat setia kepada Raja atau Kerajaan, menghasut rakyat untuk mendapat perubahan dengan cara yang tidak sah, menghasut orang supaya benci kepada pentadbiran keadilan, menimbulkan perasaan tidak puas hati atau tidak setia di kalangan rakyat Malaysia, mengembangkan perasaan permusuhan antara kaum. 


Sekali lagi rancangan memansuhkan Akta Hasutan ini adalah hasil tuntutan pembangkang, Majlis Peguam dan NGO-NGO bukan Melayu. Ertinya, sekali lagi, suara mereka jugalah yang didengar sedangkan mereka tidak pernah mengundi UMNO dan BN dan tidak akan mengundi UMNO dan BN manakala orang Melayu yang mejadi penyokong setia UMNO dan BN dipinggirkan. Kesilapan berlaku lagi dengan penubuhan Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) atau National Unity Consultative Council (NUCC). Lihatlah nama-nama ahlinya. Siapakah mereka dan apakah yang mereka perjuangkan? 

Kemudian dilantik pula Jawatankuasa Undang-Undang dan Dasar (JUU&D). Lihat pula siapa Pengerusi dan Timbalan Pengerusinya. Dalam hal ini tiga "Highjacking" telah berlaku. Pertama, Akta Hasutan terletak di bawah portfolio Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang Menterinya ialah YB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Sepatutnya, semua perkara yang berkenaan dengan akta itu, sama ada hendak memindanya atau memansuhkannya, hendaklah datangnya dari kementerian itu.

HE!HE!HE! TIDAKkah TUN Abdul Hamid secara TIDAK langsung telah menJAWAB segala keHAIRANan DS Najib? Oh ye.. Di manakah pulak keDUDUKan INDIVIDU seperti TUN Abdul Hamid ini di MATA DS Najib? Apakah dia diLANTIK sebagai peNASIHAT? Apakah TUN Abdul Hamid diBERIkan kePERCAYAan oleh kerajaan untuk dijadikan sebagai RUJUKan? Apakah keDUDUKan TUN Abdul Hamid ini seTARAF dengan mereka ini? Atau dia SENGAJA diPINGGIRkan oleh kerajaan?


Jadik? Apa lagi yang DS Najib perlu HAIRAN lagi? Takde apanya yang perlu nak diHAIRANkan..Kalau DS Najib selalu memBUKA TELINGAnya untuk menDENGAR PANDANGan mereka yang TIDAK LIBERAL dan memBUKA MATA untuk meLIHAT segala REALITI di sebalik PENIPUan yang diSOGOKkan oleh para 'PUNAH-Sihat',NESCAYA DS Najib sendiri akan mampu KELUAR dari segala keHAIRANan yang memBELENGGU pemikirannya itu.. SOALnya, dah DS Najib sendiri yang tak nak?

Wallahualam.. 

2 comments:

 1. UMNO=PAS=PKR=Penjilat burit cina cina DAP/MCA/GERAKAN

  Korang semua takde telor. suka jilat menjilat bontot sesama sendiri, bontot dan burit cina apa lagi.

  Bajingan anjing korang semua. Semua hak Melayu korang alibabakan dengan peniaga cina. Janji korang senang. Depan Melayu ckp lain, belakang melayu semua korang jual demi perut buncit(pergi tengok kat pwtc tu perut rasuah korang).

  Korang ingat korang semua tak mati jumpa tuhan ke ? bastard.
  Reply
 2. Perwakilan UMNO The Bastard who chosen Khairy Jamaluddin to be Youth Leader..

  Khairy disahkan melakukan mengamalkan Politik Wang secara Terang-terangan.

  Perwakilan UMNO senua sebat duit Haramjaddah

  Reply

No comments: