NUFFNANG

Sunday, 30 November 2014

CILI KASI TARUK! UMNO KENA JAUHI PEGUAM SEPERTI HAFARIZAM DEMI UNTUK SELAMATKAN MARUAH UMNO!

CILI KASI TARUK! UMNO KENA JAUHI PEGUAM SEPERTI HAFARIZAM DEMI UNTUK SELAMATKAN MARUAH UMNO!

Peguam UMNO ini PERLU kemukakan BUKTI, bahawasanya ahli Parlimen Batu Tian Chua telah meminta maaf dan MENYATAKAN KEKESALAN kenyataan itu telah mengaitkan UMNO dengan insiden Lahad Datu melalui KeadilanDaily. MANA DIA ? ... 
sumber : UTUSAN MALAYSIA

Tindakan UMNO menarik balik saman fitnah terhadap Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua dan Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali bukan bermaksud parti itu tidak serius terhadap pandangan rakyat.

Penegasan itu dinyatakan Penasihat Undang-Undang UMNO, Datuk Mohd. Hafarizam Harun yang turut menolak dakwaan parti itu tidak bertegas dalam isu fitnah yang dibuat oleh pihak lawan.

Malah, jelasnya, tindakan sedemikian merupakan bukti keterbukaan UMNO yang tidak berdendam dan menerima pihak lawan dalam keadaan mereka mengakui kesalahan serta sanggup berubah.

Jelas beliau, dalam kes melibatkan Tian Chua, Ahli Parlimen Batu itu dan peguamnya telah meminta untuk menyelesaikannya di luar mahkamah dan sanggup untuk menarik balik kenyataan yang merujuk kepada UMNO iaitu:

l Insiden terancang di Lahad Datu bukan konspirasi UMNO, ini bukan sandiwara UMNO untuk tarik perhatian UMNO tentang isu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI). Apa jua yang ada kena-mengena dengan UMNO;

Menyatakan kekesalan kenyataan itu telah mengaitkan UMNO;

3 Memohon untuk memastikan dia akan minta KeadilanDaily keluarkan keseluruhan artikel itu serta-merta;Penjelasan yang diberikan oleh Datuk Mohd. Hafarizam Harun CUKUP TIDAK MEYAKINKAN. Amat TIDAK MEYAKINKAN. 


sumber : KEADILANDAILY

Kita mahu Datuk Mohd. Hafarizam Harun perjelaskan secara terperinci ...

Dibaris atau diperenggan manakah melalui penjelasan keseluruhan artikel yang dikeluarkan oleh KeadilanDaily menyebut TIAN CHUA MENYATAKAN KEKESALAN KENYATAAN YANG DIKELUARKAN BELIAU DENGAN MENGAITKAN UMNO ? 

Jelas melalui artikel keseluruhan yang dikleuarkan oleh KeadilanDaily, TIDAK LANGSUNG disebut KEKESALAN KENYATAAN YANG DIKELUARKAN BELIAU DENGAN MENGAITKAN UMNO. 

Jika tidak, apakah ahli Parlimen Batu ini menyatakan kekesalan kenyataan itu telah mengaitkan UMNO melalui tweeternya ? 


Tidak juga ... 

Langsung Cina Kiasu ini tidak menyebut KEKESALAN KENYATAAN YANG DIKELUARKAN BELIAU DENGAN MENGAITKAN UMNO. 

Malah ahli Parlimen batu ini secara EGOIS menyatakan hanya 'penarikan artikel yang telah dikeluarkan sebelum ini', 'tanpa permohonan maaf sekalipun', TIDAK LEBIH DARI ITU.

1) Apakah peguam UMNO ini faham maksud 'MARUAH' atau 'DIGNITY' ? Maruah bukanlah suatu barangan yang boleh dijual beli di pasaran mahupun di mahkamah dengan suatu harga yang ditetapkan. 

2) Tindakan penarikan saman HANYA AKAN MENDEDAHKAN UMNO KEPADA FITNAH YANG LEBIH TERUK pada masa hadapan kerana pembangkang menyedari, mereka hanya perlu membuat permohonan maaf untuk mengelak disaman.

3) Fahami sebenar erti KETERBUKAAN sebelum mengeluarkan sesuatu kenyataan. 

Malah, jelasnya, tindakan sedemikian merupakan bukti keterbukaan UMNO yang tidak berdendam dan menerima pihak lawan dalam keadaan mereka mengakui kesalahan serta sanggup berubah.

Jika benar UMNO mahu menunjukkan keterbukaan,sepatutnya DARI AWAL lagi JANGAN BERTINDAK mengambil tindakan undang-undang, BIARKAN SAHAJA APA JUGA BENTUK FITNAH TERHADAP UMNO selepas ini.
Barangkali UMNO perlu melakukan PERUBAHAN DRASTIK dan melihat semula BARISAN PEGUAM sedia ada, barisan peguam yang mampu memberikan padangan, nasihat, TINDAKAN DAN KEPUTUSAN YANG TEPAT kepada pucuk pimpinan. Ramai lagi barisan peguam MELAYU yang mampu memberikan khidmat guaman dan nasihat yang berkualiti kepada UMNO.

UMNO tidak boleh lagi mempunyai barisan peguam yang boleh memberikan MESEJ YANG SALAH kepada ahli parti dan rakyat.

HOUSE PK: Ini aku petik dari blog Gelombang Wangsa Maju. Sudah tiba masanya Hafarizam tidak lagi mewakili UMNO. Lebih baik hentikan dia dari UMNO punya maruah terus lunyai. Tang mana Tian Chua mintak maaf ni Hafarizam? Cukup-cukup la menipu ok... 

Dengan kebijaksanaan Hafarizam, kini rakyat Malaysia melihat insiden Lahad Datu dah jadi sandiwara. Apa inikah yang UMNO mahu? Banyak lagi lawyer lain ada. Tak perlu nak buang masa. Yang paling penting Maruah UMNO mesti diselamatkan. Ini belum kita cerita pasal Stopa Ali lagi ni...

Source : parpukari

No comments: