NUFFNANG

Thursday, 27 March 2014

#MH370 MYSTERY ... Lakonan Amerika

Lakonan Amerika

1. Pertamanya kita perlu berterima kasih kepada 26 negara yang bersama membantu Malaysia dalam operasi SAR MH370. Memandangkan aset Malaysia yang agak terhad (disebabkan pembangkang yang sering memekak setiap kali kerajaan buat keputusan sama ada untuk menambah atau upgrade aset pertahanan negara); maka bantuan dan sokongan negara-negara yang mempunyai hubungan baik dengan Malaysia amatlah dihargai.

2. China telah menghantar 11 aset untuk membantu operasi SAR MH370, sama banyak dengan aset yang dihantar Malaysia. Ini tidak menghairankan kerana seramai 153 penumpang MH370 adalah warganegara China; walaupun sebelum itu Beijing sendiri lambat hantar aset dalam operasi SAR, termasuk data salah diberikan satelit mereka yang kononnya MH370 hilang di Laut China Selatan hingga buang masa dan tenaga operasi SAR disebabkan silap lokasi di peringkat awal tragedi.

3. Indonesia menjadi negara kedua terbanyak membantu operasi SAR dengan menghantar 10 aset walaupun hanya 6 orang warganegara mereka dalam senarai penumpang MH370. Ini membuktikan betapa akrabnya hubungan antara Malaysia dan Indonesia.

4. Seterusnya Australia (10 aset), Jepun dan New Zealand (3 aset) India dan Korea (2 aset) dan yang lain 1 aset. Tampak seolah tragedi MH370 ini telah diambil kesempatan oleh negara-negara kuasa besar untuk berlumba memperagakan kekuatan aset masing-masing, sekaligus menimbulkan kegerunan kepada musuh.

5. Namun yang pelik apabila Amerika Syarikat yang terkenal dengan segala kecanggihan teknologi di dunia ini setakat mampu menghulurkan bantuan kepada kita hanya dengan sebuah Poseidon? Sehingga kini Amerika senyap tanpa cuba memberikan sebarang bukti satelit mengenai kedudukan MH370. Bukankah satelit Amerika yang paling canggih antara semua negara? Masih nak sorok keupayaan aset?


6. Bukankah pemimpin negara ini (maleh nak sebut siapa) seringkali memuji Amerika dalam kebanyakan ucapannya? Malah pemimpin negara ini juga amat mendambakan pujian daripada Amerika hingga pernah menyebut bangga pujian Hillary Clinton terhadap Malaysia di Perhimpunan Agong UMNO, pujian Ahli Kongres Eni Faleomagaeva di muka hadapan Utusan Malaysia, termasuk pelbagai pujian kepada Malaysia oleh Wall Street Journal.

7. Tidak cukup dengan banyaknya lawatan laki bini ke Amerika, pemimpin yang sama juga selaku Pengerusi Khazanah turut membuka dan merasmikan pejabat Khazanah di Amerika Syarikat dengan nama Khazanah Americas Incorporated yang kononnya untuk melabur di negara sekutu Israel itu.

8. Seringkali juga didengari dalam ucapan pemimpin berkenaan yang menggambarkan seolah betapa 'akrab'nya hubungan antara Malaysia dan Amerika kini - namun Amerika hanya mampu hantar 'sekor' Poseidon dalam misi SAR MH370?

9. Ada sesiapa yang terbau hancing ka?

10. Amerika Syarikat tak peduli pun pasal SAR MH370. Malah daripada 26 negara yang terlibat membantu, hanya Pentagon saja yang mengungkit jumlah kos SAR MH370 dan berapa juta wang yang telah Amerika belanjakan dalam operasi berkenaan. Nampak sangat tak ikhlasnya.

11. Siapa hari ini yang boleh nafikan tragedi yang menimpa MH370 bukan didalangi Amerika dan sekutunya Israel? Malah Moscow juga mendakwa kehilangan MH370 ada kaitan dengan Tentera Laut Amerika. Semestinya akan terdetik di hati warga dunia bahawa tragedi misteri MH370 pasti ada kaitannya dengan dua negara pengganas Amerika/Israel.

12. Seandainya kotak hitam MH370 ditemui kelak, dan dihantar pula ke Amerika untuk dianalisis, sepertimana data kotak hitam MH635 yang dianalisis oleh pakar Amerika konon ianya telah tercemar rentetan terhempas dalam insiden Tanjung Kupang dulu; maka pastinya data kotak hitam MH370 juga akan mudah dimanipulasi Amerika. Maka siapa diantara kita nanti boleh pastikan apa sebenar-benarnya yang berlaku pada MH370?

13. Pemimpin Malaysia hari ini perlu kaji semula hubungan kita dengan Amerika Syarikat. Negara pengganas itu pasti tidak peduli dengan apa saja nasib malang yang menimpa negara lain terutama jika ianya melibatkan negara Islam seperti Malaysia. Malah Amerika Syarikat pasti tergamak menjadikan negara-negara Islam seperti Malaysia sebagai 'bidak catur' demi melaksanakan misi mereka.

14. Ada sebab pemimpin Malaysia terdahulu sering mengecam Amerika Syarikat dan Israel. Pemimpin terdahulu lebih cerdik membaca tiap langkah musuh yang bakal merugikan negara. Cuma pemimpin hari ini yang terlebih optimis dan liberal tak tentu hala.

15. Tragedi MH370 sepatutnya membuka minda pemimpin Malaysia akan siapa kawan dan siapa lawan, siapa sekutu dan siapa musuh kita yang sebenarnya. Malah sistem pertahanan dan keselamatan negara juga perlu ditingkatkan (upgrade). Kalau masih bungko tak mahu belajar daripada pengalaman dan sejarah, elok berambus sajalah.

source : paneh miang

No comments: