NUFFNANG

Monday, 31 March 2014

Anwar suruh rakyat belanya tapi dalam mahkamah tak bela diri sebagai saksi

Anwar suruh rakyat belanya tapi dalam mahkamah tak bela diri sebagai saksi


Semasa di Kota Baru dalam roadshow ceramah "Reformasi 2.0 - Kembalikan Keadilan, Hentikan Kezaliman", macam-macam yang Anwar sebut ketika di Padang Perdana, Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) di hadapan lebihkurang 7,000 orang hadirin pada petang Jumaat lepas.

Majlis ceramah tersebut di hadiri juga oleh Dato' Ahmad Yaacob, MB Kelantan, Saifuddin Nasution, Setiausaha Agong PKR Pusat, Aziz Kadir, Pengerusi Perhubungan PKR Kelantan, Fadli Saari, Ketua Dewan Pemuda PAS (DPP) Kelantan dan ramai lagi pemimpin Pakatan Kelantan.

Dalam ucapan yang diselang seli dengan isu-isu lain supaya tak kelihatan dia cuba membela diri dan kerajaan BN mahu digambarkan sebagai zalim, Anwar hanya dapat menimbulkan syak dengan hanya berasaskan perubahan tarikh kes liwat ke dua..

Kononnya Mahkamah Rayuan sepatutnya bersidang dari 7/4/14-10/4/14 bagi kes liwat ke 2 tapi sebaik saja diumum "Langkah KAJANG" oleh PKR, maka tarikh dipinda kepada lebih awal dan keputusan diubah kepada penjara 5 tahun.

Kalau begitu, itu salah mahkamah dan bukanlah salah kerajaan sebab kerajaan tidak boleh tetapkan tarikh bicara oleh Mahkamah Rayuan.

Pasti ada sebab Mahkamah cepatkan kerana mereka sudah tolak usaha anwar untuk lengah-lengahkan kes dengan guna pelbagai permohonan. Anwar sudah lengahkan mahkamah sebanyak 60 kali!!!

Banyak isu kes lebih disampaikan oleh Saifuddin Nasution di mana katanya Reformasi 2.0 dibuat ekoran hukuman terhadap Anwar diubah oleh mahkamah ryuan yang mana sebelum ini telah dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi.

Ini betul membodohkan orang awam.

Mahkamah rayuan adalah tempat kedua-dua pihak yang tidak puashati dengan keputusan terutama bila ada isu perundangan yang tiidak konsisten boleh merayu balik. Kes Anwar ada 10 isu yang mana hakim Mahkamah Tinggi enggan buat keputusan betul dengan senagaja untuk elakkkan beban tanggungjawab atau mungkin diugut

Saifuddin kata Saiful Bahari ada berkomplot dengan PM dan Tan Sri Shafie sebelum membuat laporan polis berhubung kes liwat ke 2 Anwar. Ada bukti? Tiada kerana hanya buat cerita dari pertemuan Saiful untuk minta tolong.

DItambah dengan pembohongan bahawa SAC Rodwan PDRM telah mencuri sampel darah Anwar  semasa kes liwat pertama DSAI di HKL pada tahun 1998 dan diakui sendiri oleh Tan Sri Musa Hassan.

Maklumat itu dicanai dengan isu yang dipertikai di mahkamah yang mana Mahkamah Tinggi telah salah dalam mempertikai bacaan sampel yang disimpan melebihi 96 jam oleh DSP Jude Pereira. Sampel boleh disimpan lama dan sampel masih dapat extract DNA.

Berbalik pada ucapan Anwar, dia cuba menokok tamah sebagai kezaliman BN untuk bakal jatuhkan hukuman terhadap Syed Azman, Anthony Loke, Tian CHua dan Rafizi Ramli.

Anwar turut menyuarakan kritikan dalam hal MH370 yang mana dia akui insiden berlaku setelah 6 jam Anwar dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun oleh Mahkamah Rayuan. Dia turut akui Kapten Zaharie sebagai penyokong setia dan mempunyai hubungan persaudaraan dengan beliau.

Isu-isu yang ditimbulkan agak lemah yang mana dia mempertikai PM hanya datang 9 hari selepas insiden untuk membuat kenyataan media. Apa bendalah Anwar ... ini hal operational maka tugas Menteri dulu hingga ada hal lebih besar untuk PM terlibat.

Anwar dilihat seolah-olah seiring dengan hujah keluarga penumpang di CHina yang menuduh Malaysia menutup sesuatu. Dia kata seminggu Vietnam dan China cari tapi radar di Gong Badak, Terengganu patut tahu dari awal kejadian.

Ini penerbangan awam. Radar Gong badak hanya untuk kegunaan ketenteraan dan hal penerbangan awam adalah dipantau oleh DCA.

Oleh itu, tidak masuk akal untuk Anwar mendesak Pemangku Menteri Pengangkutan dan Menteri Pertahanan meletak jawatan kerana gagal menggunakan aset ketenteraan yang ada. Mana-mana pesawat yang dikesan radar hendaklah diarah keluar. Radar yang ada pada ATM gagal diguna sepenuhnya.

Anwar sedar dia hanya ada baki 4 ke 5 bulan sahaja lagi sebelum dimasukkan kembali ke Penjara. Lalu dia menyeru hadirin tidak perlu menunggu tempoh 4 tahun untuk PRU sebaliknya bangkit menentang kezaliman dan menumbangkan BN/UMNO dari sekarang.

Harap masing-masing bertanya kenapa Anwar tidak jadi saksi untuk bela dirinya tapi hany abuat kenyataan luar dock saksi yang tidak ada eri langsung kerana tiada ssoal balas?

Anwar sendiri tidak mahu pertahan dirinya tapi mahu rakyat pertahankan dia.

No comments: