NUFFNANG

Wednesday, 4 March 2015

TERKINI! PESALAH LIWAT ANWAR TIDAK DIBENARKAN HADIR SIDANG DEWAN RAKYAT.

TERKINI! PESALAH LIWAT ANWAR TIDAK DIBENARKAN HADIR SIDANG DEWAN RAKYAT.

Akhirnya, segala teka-teki dan putar belit tentang Anwar Ibrahim dan sidang parlimen telah terjawab.
Kita akan menyaksikan tentangan, rungutan dan pelbagai lagi helah Pakatan Pembangkang akibat keputusan terbaru ini.

Tentu akan ada bantahan atau demo di dalam dan luar parlimen tetapi biarkanlah mereka merengek dan melenteng.

Yang penting ialah parlimen tidak dicerami dengan kehadiran banduan peliwat tersebut.

Anda baca :
Yang Di Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menerima salinan surat Ketua Pengarah Penjara Malaysia menolak permohonan Nurul Izzah dan Wan Azizah Wan Ismail untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadiri persidangan Dewan Rakyat 9 Mac ini. 
Menurut sumber, surat itu diterima pada Rabu dan secara ringkas menolak permohonan itu dan salinan diberikan kepada Yang DiPertua Dewan Rakyat untuk tindakan lanjut dan pengetahuan pihak-pihak berkenaan.

Ia berikutan Anwar kini tertakluk akta, peraturan dan prosedur Penjara Malaysia.

Yang DiPertua Dewan Rakyat mungkin akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perkara berkenaan namun belum dapat disahkan lagi bila kenyataan rasmi itu akan dikeluarkan.

Selasa dalam satu kenyataan daripada pihak Penjara Malaysia menyatakan layanan serta kemudahan terhadap semua banduan termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sama selaras dengan ketetapan akta, peraturan penjara dan prosedur penjara.

“Keputusan, tindakan serta langkah yang diambil oleh Jabatan Penjara adalah berasaskan ketetapan akta, peraturan dan prosedur penjara yang diguna pakai untuk menguruskan semua banduan.

“Sebarang layanan istimewa daripada kakitangan penjara akan diambil tindakan,” kata Timbalan Pengarah Dasar Kepenjaraan, Supri Hashim dalam satu kenyataan.

Pada 24 Februari lalu, keluarga Ketua Pembangkang telah menghantar petisyen kepada Lembaga Pengampunan di Istana Negara sekitar jam 4 petang.

Ia berikutan Anwar dihukum penjara 5 tahun atas sabitan kesalahan meliwat pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan 7 tahun lalu.

Sehingga kini belum ada tarikh ditetapkan Istana Negara untuk mendengar petisyen itu.-4/3/2015 -BNBBC.MY

source : dr mim 

No comments: