NUFFNANG

Tuesday, 25 October 2016

[soalan panass kepada ex-boss menteri kewangan...]...HUSNI BANGUN JALANKAN LEPAS TANGGUNGJAWAB. GILIRAN NAJIB JAWAB SKANDAL

HUSNI BANGUN JALANKAN LEPAS TANGGUNGJAWAB. GILIRAN NAJIB JAWAB SKANDALIslam menyuruh kita supaya berusaha mencegah kemungkaran sedaya upaya kita. Dalam hal ini, Rasulullah s.a.w bersabda:

من رأى منكم منكرًا فليغيره بيده ، فإن لم يستطيع فبلسانه ، فإن لم يستطيع فبقلبه ، وذلك أضعف الإيمان

“Sesiapa yang melihat di kalangan kamu satu kemungkaran maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya, sekiranya dia tidak mampu maka dengan lidahnya, kemudian sekiranya dia tidak mampu maka dengan hatinya dan itulah selemah-lemah iman”


MULAI hari ini Husni Hanadzlah boleh tidur lena.


Kini Husni boleh merasa lega. Petang tadi Husni, bekas Menteri Kewangan keII, menjalankan tanggungjawab beliau sebagai umat Muhammad di Parlimen.

Beliau hari ini melaksanakan tanggungjawab beliau kepada Allah SWT, kepada rakyat dan negara. Hari ini dengan LIDAHnya, Husni bangun di Parlimen menegah KEMUNGKARAN yang dilakukan oleh Najib Razak dan kerajaan yang ditadbir beliau.

Maka lepaslah tanggungjawab Husni.

Kini tanggungjawab dan giliran NAJIB menjawab segala persoalan yang dibangkitkan oleh Husni. Jawablah dengan jujur dan bertanggungjawab.


Yakinlah, selepas PENDEDAHAN yang dibuat hari ini, Husni pasti di"BURU".

Itulah NASIB mereka-mereka yang menegakkan kebenaran. 

Lihatlah apa yang berlaku kepada Muhyiddin Yassin. Selepas diPECAT, dan apabila Muhyiddin bangkit menegakkan kebenaran, pelbagai cemuhan dan fitnah dilemparkan terhadap beliau - dituduh rasuah dan dituduh berzina.

Begitu juga Shafie Apdal. Di pecat dan apabila beliau bangun menegakkan kebenaran, beliau dituduh rasuah, cerita  perempuan simpanan dan sebagainya dikeluarkan.

Semasa di dalam Umno, Muhyiddin dan Shafie dicium tangan mereka, tiada skandal.

Apabila bangun menentang Najib, segala tohmahan dibuat. Inilah era Najib Razak dan Rosmah Mansor.

Yakinlah, nasib yang sama akan menimpa Husni selepas episod di Parlimen petang tadi.


SOALAN HUSNI ialah:

1 - Mengapa kita tubuhkan 1MDB ?

2 - Mengapa kita letak lebihkurang USD4 bilion @ RM16 bilion dalam Aabar PJS Limited yang bukan dimiliki oleh IPIC ? Sebuah syarikat yang dimiliki oleh 2 anak raja yang didaftar di British Virgin Islands

3 - Mengapa tindakan undang2 tidak diambil ke atas pengurusan 1MDB ... kerana masukkan duit di tempat yang tidak betul ?

4 - Mengapa tidak ambil tindakan kepada 2 anak raja ini kerana penyelewengan wang tersebut ?

5 - Apa jadi kepada unit pelaburan bernilai lebihkurang USD1 bil yang sepatutnya matang pada tahun lalu ... tetapi tidak tahu kisahnya ?

6 - Apa terjadi dengan Binding Term Sheet dengan IPIC ? Mengapa 1MDB tidak memenuhi perjanjian tersebut sehinggakan IPIC membuat saman melalui arbitration sebanyak USD6.5 bil bersamaan dengan RM26 bilion ?

7 -Apa jadi kepada penjualan Bandar Malaysia ? Kita jual 60% kpada syarikat daripada negara China yang mempunyai minoriti shareholding daripada 2 syarikat daripada Malaysia ?

Saya kerja bank dulu. Bila kita jual ekuiti, tambah2 60%, barangnya mesti diambil sekarang. Mengapa kita biarkan bayaran itu dibayar pada tahun 2022 ? Ia meletakkan risiko kepada 1MDB. Risiko perniagaan dan risiko pembayaran. Mana kita tahu tahun 2022 pembayaran akan dibuat ?

8 - Switzerland akan mengambil tindakan undang2. Begitu juga dengan British. Di Singapura 2 bank telah tutup. Apa akan jadi kepada negara kita ?


9. SRC, mengapa Kumpulan Wang Amanah Pencen berikan pinjaman sebanyak RM4 bilion dan draw down sekaligus.

“Biasanya kita bagi pinjaman, draw down, kita bagi ikut progress payment, ini sekaligus dan tujuannya SRC ini ditubuhkan adalah untuk terlibat dalam bidang perlombongan, tapi akhirnya perbelanjaan hanya lebih kurang RM400 juta dalam perlombongan, jadi yang US$1.6 bilion itu dalam bentuk pelaburan.

“Isunya mengapa KWAP, tidak mengambil tindakan kerana wang itu tidak digunakan spesifik untuk perlombongan dan itu sebahagiannya dalam BSI di Switzerland telah dibekukan oleh pihak berkuasa monetary, Jadi apakah tindakan KWAP untuk berbincang dengan SMA?”.(sumber: Din Turtle ---- http://dinturtleoriginal.blogspot.my/2016/10/panazzz-bom-dari-husni-di-parlimen-1mdb.html)

No comments: