NUFFNANG

Wednesday, 28 March 2018

KENYATAAN TERBUKA BUAT KETUA PENERANGAN UMNO - Tan Sri Rais Yatim

KENYATAAN TERBUKA BUAT KETUA PENERANGAN UMNO


KETUA PENERANGAN UMNO Tan Sri Annuar Musa boleh tahan menyebat saya dan Tan Sri Rafidah Aziz kelmarin. Beliau gambarkan seolah-olah kami sudah hilang kelayakan bersuara. Macamlah 2 orang yang berusia 74 dan 75 tahun ini tak layak lagi memberi pandangan atau bercanggah pendapat dengan  arus utama UMNO dan Kerajaan.

Apakah hanya orang yang lebih muda saja yang dibenarkan menegur sistem politik dan pentadbiran NEGARA KITA?  Cuba tengok, dengan pergolakan kini berapa orang warga UMNO yang tampil bersuara menegur? Jika boleh dikira jari sebelah tangan bermakna hak bersuara ahli sudah terbenam.

Hak bersuara dan menegur ada pada semua orang. Per. 10 Perlembagaan Persekutuan menjaminnya. Apa gunanya UMNO yang berslogan bersatu bersetia berkhidmat?  Apa erti mendalam Fasal 3 Perlembagaan UMNO? Jangan-jangan Tan Sri Annuar sudah lupa?

Memang senang tuduh kami sudah “lost touch” dengan keadaan akar umbi. Yang dimaksudkan dengan “lost touch” itu agaknya ialah “kaki dah tak cecah bumi”. Ku semangat ! Sebenarnya para pemimpin kita lah yang “kaki dah tak cecah bumi”. Sombong, gah tinggi dan tak suka ditegur; disanggah sikit melenting.

Agaknya Tan Sri Annuar lupa – saya memang terdaftar semenjak dulu-dulu lagi sebagai orang yang menegur dan tak  kecil hati kalau saya ditegur atau dihempas-pulas. Sebenarnya semua hal yang di bangkitkan itu sudahpun saya sampaikan kepada PM dan TPM melalui saluran hormat, iaitu:

• Kenapa Jho Low harus disiasat demi maruah Negara. Dia tak boleh lebih tinggi drp Malaysia dan UMNO . Perlakuan tutup buku sebelum disiasat tidak sejajar dengan Rukunegara dan semangat Perlembagaan.
• Jawapan kepada semua ungkitan antarabangsa dan domestik tentang 1MDB mesti dihurai dengan jelas.
• Rang Undang-undang Anti Berita Tak Benar boleh jadi senjata makan tuan kemudian kerana dibuat secara tergesa-gesa tanpa penelitian mendalam darihal implikasi konflik hak dan perundangan. Bila sudah tak berkuasa nanti (barang dijauhi Allah), baru tahu langit dan bumi tinggi-rendah!
• Keutamaan Keutuhan Undang-undang  wajib     dipertahankan
• Budaya Tinggi dalam parti dan Kerajaan wajib di beri penegasan utama.
• Perjuangan anti-rasuah mesti atas asas Per. 8 Perlembagaan Persekutuan – patut dan adil kesaksamaannya.

Amalan dan budaya tegur-menegur dalam dan di luar parti wajib. Jika tidak Fasal 3 Perlembagaan UMNO akan jadi surat khbar lama yang mungkin hanya jadi kertas bungkus barangan di kedai runcit.

Sindiran si-anu si-anu dah tua tak payah diulang-ulang. Belum tahu siapa jatuh dulu – entah pucuk entah pelepah daun. Itu kerja Tuhan, bukan kerja Ketua Penerangan UMNO.

Ketua Penerangan UMNO – buatlah kerja penerangan elok-elok, Landaskan pandangan ke ufuk realiti.

Rakyat sedang resah.
Tan Sri Rafidah dan saya tidak bahaya.
Yang bahaya nun di sebelah sana.
Jangan jadikan hak bersuara dalam UMNO sebagai nota kaki sahaja.
Usah lupa kisah Hang Nadim dalam "Singapura Di Langgar Todak".

Salam hormat

TAN SRI DATO’ SERI UTAMA DR. RAIS YATIM
Rakyat Malaysia dan masih ahli UMNO

No comments: