NUFFNANG

Sunday, 11 April 2021

YANG PENTING DI BIDANG POLITIK SEKARANG …

 POLITIK DI MALAYSIA.

PERINGATAN KEPADA UMAT ISLAM DI NEGERI SABAH.

JANGAN JAHIL DI BIDANG POLITIK ...


Jom Fikir.


YANG PENTING DI BIDANG POLITIK SEKARANG …

UMAT ISLAM Mesti Patuhi Perintah اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى iaitu:

iaitu Firman اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّه جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّه عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا ۗ كَذَ‌ٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّه لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Yang maksudnya:

"Hendaklah kamu semua berpegang teguh dengan tali-tali اللَّه (syariat اللَّه) agama Islam / Al Quran dan Sunnah) dan janganlah kamu semua berpecah-belah (Iaitu berpecah-belah dari beriman dan dari syariat-Nya). Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali اللَّه (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat اللَّه kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu اللَّه di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat اللَّه itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu اللَّه selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah اللَّه menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya.”. [QS. Aal-i-Imran, : 103].


ITULAH pengajaran dari AL-QUR’AN.

Amaran اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى

وَمَن يَعۡشُ عَن ذِكۡرِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ نُقَيِّضۡ لَهُ ۥ شَيۡطَـٰنً۬ا فَهُوَ لَهُ ۥ قَرِينٌ۬ (٣٦)

Yang maksudnya:

“Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh اللَّه) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya.". [Q.S. Al-Zukhruf, 43 : 36.].

[Tafsir PIMPINAN AR-RAHMAN kepada Pengertian Al-Qur’an, Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur, 1995, Cetakan ke-6, hal. 1307-1308].

PERHATIKAN parti-parti politik, yang mana satu para pemimimpinnya dan para aktivisnya berpolitik tidak mengendahkan pengajaran AL-QUR'AN [QS. Aal-i-Imran, : 103] tersebut, yang berkempen termasuk membuat live video yang hanya menambah berpecah belahnya orang Melayu.  Parti-parti politik itulah para pemimpinnya serta para aktivisnya اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى telah Berikan Syaitan sebagai teman yang tidak renggang daripada diri mereka itu.

JIKA Umat Islam tidak mengendahkan pengajaran AL-QUR’AN di bidang politik juga maka اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى akan Berikan Syaitan kepada Umat Islamdi bidang politik itu yang menyebabkan Umat Islam itu terus berbalah dan Umat Islam yang bertemankan Syaitan itu pula akan bantu kaum kafir berkuasa mentadbir pemerintahan Negeri dan Negara seperti di era Pakatan Harapan di mana Lim Guan Eng diangkat sebagai pemimpin tertinggi (auliya) di Kementerian Kewangan.

FIRMAN اللَّه

وَالَّذِينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ إِلَّا تَفْعَلُوهُ تَكُن فِتْنَةٌ فِي الْأَرْضِ وَفَسَادٌ كَبِيرٌ

Yang maksudnya:

“Dan orang yang kafir, setengahnya menjadi penyokong dan pembela bagi setengahnya yang lain. Jika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar bantu membantu sesama sendiri yang diperintahkan oleh اللَّه ) itu, nescaya akan berlakulah fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar.". [QS. Al-Anfaal : 73],

[Tafsir PIMPINAN AR-RAHMAN kepada Pengertian Al-Qur’an, Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur, 1995, Cetakan ke-6, hal.422.].

FIRMAN اللَّه

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۚ أَتُرِيدُونَ أَن تَجْعَلُوا لِلَّهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَانًا مُّبِينًا

Yang maksudnya:

“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat (auliya) dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Adakah kamu hendak mengadakan alasan yang terang nyata bagi اللَّه untuk (menyeksa) kamu?”. [QS. An-Nisaa, 4 : 144].

FIRMAN اللَّه

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۚ أَتُرِيدُونَ أَن تَجْعَلُوا لِلَّهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَانًا مُّبِينًا

[QS. An-Nisaa, 4 : 144].

Almarhum Prof. Dr. Hamka menterjemah Ayat 144 dalam QS. An'Nisaa' itu sebagai:

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi pemimpin, yang bukan dari orang-orang yang beriman. Apakah kamu ingin bahawa اللَّه menjadikan atas kamu sesuatu alasan yang terang?" [QS. An-Nisaa': 144].

Prof. Dr. Hamka, seorang ulama tersohor di Nusantara mentafsirkan Ayat tersebut seperti di atas, dalam tafsirannya beliau menyatakan:

"Di ayat 139 sudah diperingatkan dengan tegas bahwa mengambil orang yang kafir jadi pemimpin adalah salah satu perangai kelakuan orang munafik. Sekarang [Pangkal ayat 144 An-Nisaa': 144]. ditegaskan kepada orang yang beriman, bahwa mereka sekali-kali jangan berbuat demikian. Jangan dipercayakan pimpinan kamu kepada orang yang tidak percaya kepada Tuhan. Keingkaran mereka kepada Tuhan dan peraturan-peraturan Tuhan akan menyebabkan rencana pimpinan mereka tidak tentu arah. Kalau demikian niscaya kamu yang mereka pimpin akan CELAKA."

[Prof. Dr. Hamka, "Tafsir Al-Azhar", Yayasan Nurul Islam, Jakarta, 1984, hal.377].

OLEH itu juga pada PRU15 nanti Umat Islam jangan menangkan calon-calon dari mana-mana parti politik yang para pemimpinnya berbalah, dan yang  berpolitik tidak mahu mematuhi Perintah اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى [QS. Aal-i-Imran, : 103] tersebut kerana calon-calon tersebut adalah dari parti-parti  politik yang اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى telah Berikan Syaitan sebagai teman, yang mana Syaitan itu turut sama menjana gerakan parti-parti politiknya seperti contohnya mengadakan manifesto pelbagai janji,  tetapi setelah menang PRU dikatakan pula “Manifesto itu bukan kitab Suci”.

[Rujukan:

https://www.mindarakyat.net/2020/06/saya-tak-pernah-mungkir-janji-manifesto.html ].


Umat Islam di Malaysia yang menyokong parti-parti politik yang para pemimpinnya adalah tidak mematuhi Perintah Perintah اللَّه سُبْحَـٰنَهُۥ وَتَعَـٰلَى [QS. Aal-i-Imran, : 103] tersebut adalah golongan Umat Islam yang jahil di bidang politik kerana bersubahat dengan parti-parti politik yang para pemimpinnya adalah berteman dengan Syaitan.


RUJUKAN:

1. Sejarah Kerajaan Islam Di Asia Tenggara.

https://youtu.be/pLes-31jdvk


2. Berpolitik mengikut manhaj Al-Qur'an dan As-Sunnah.

http://koleksi-alqalam.blogspot.com/2008/07/berpolitik-mengikut-manhaj-al-quran-dan.html


3.  Larangan Memilih Orang Kafir Dan Munafik Sebagai Pemimpin.

https://www.facebook.com/encik.mansuh/videos/202205643942878/


4.  Iblis dan Syaitan adalah Musuh Manusia.

http://alquranalhadi.com/index.php/kajian/tema/3211/iblis-dan-syetan-adalah-musuh-manusia

<.

No comments: