NUFFNANG

Monday, 27 March 2017

Dialog Sinar Boleh Jadi Bahas Nowhere2Hide

Dialog Sinar Boleh Jadi Bahas Nowhere2Hide




PENGANJUR kata dialog. Umum kata debat. Tun Dr Mahathir kata bahas. Mohamed Nazri Abdul Aziz kata Malaysia bukan “police state”.

Penganjur yang berani, gigih dan bebas adalah akhbar Sinar Harian.

Asalnya bahas itu dicadangkan hari ini, 25 Mac, di MRSM Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar. Dr Mahathir setuju. Nazri setuju.

[MOHON guna nama sebenar atau nama samaran. Komen “Anonymous” tidak akan disiarkan.]

Timbalan Menteri Dalam Negeri Nur Jazlan Mohamed Rahmat pun kata, Menteri Dalam Negeri merangkap Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi setuju.

Tapi nampaknya yang lebih berkuasa adalah OCPD Kuala Kangsar. Nama dia Ahmad Termizi Abdul Haq. Dia kata tak boleh.

Daripada kenyataan dia, kita bolehlah simpulkan yang polis tak yakin mereka mampu jamin keselamatan, keamanan, perlindungan hak dan kebebasan awam kalau bahas itu diadakan.

Saya rasa saya tak cukup cerdik nak faham maksud tersirat Tuan OCPD itu. Maklumlah ini bukan kes curi ayam, mengintai anak dara mandi atau curi pakaian dalam wanita.

Nazri tak puas hati. Dia kata Malaysia bukan “police state” – negeri di mana polis berkuasa.

Itu dia kata. Melainkan dia dungu atau kena sihir mandram, dia tentu perasan yang bos dia, (Datuk Seri I Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sandrobone Sultan Abdul Jalil) Mohd Najib Abdul Razak, sangat bergantung kepada polis.

Maka ulat-ulat pun merangkaklah keluar dari lubang-lubang kayu reput untuk menyokong bos MO1 mereka.

Menteri Kewangan Kedua, Johari Abdul Ghani kata Nazri tidak wakili kerajaan. Dia kata isu 1MDB dah dibincang dalam Parlimen.

Bincang macam mana kalau laporan Ketua Juruaudit Negara (Tan Sri Amrin Buang) diOSAkan?

Ketua Penerangan Umno, Annuar Musa, pula kata Nazri bukan wakil Umno.

Jadi Nazri ni wakil siapa?

Nazri kata dia wakil Padang Rengas.

Dr Mahathir kata dia tak peduli apa yang mereka kata.

Yang dia peduli, dia akan dedah segala-gala yang dia tahu tentang 1MDB, Forest City dan jawab kerugian perniagaan mata wang Bank Negara yang Najib sedang siasat sekarang.

Ahli Parlimen Shah Alam, Abdul Khalid Samad, akan jadi pemudah cara (moderator).

Tapi kita jangan harap sangat. Geng “everything2hide” mungkin buat macam-macam helah untuk sabotaj bahas ini pasal mereka ada macam-macam yang nak disembunyikan daripada pengetahuan rakyat jelata.

Macam mana pun kita kena asak sampai mereka ni jadi nowhere2hide – tak ada tempat nak sembunyi.

Wallahuaklam.

14 comments:

Ramli Mohd Nasir said...
As-Salam Dato dan semua pengunjung blog, pandangan saya kemungkinan besar bahas ini akan jadi 'everything2hide' juga. Baca apa kata IGP hari ini dalam Malaysiakini. Perlindungan wajib oleh polis kpd MO1.

IGP: Penganjur debat Nazri - Dr M belum maklumkan polis
http://m.malaysiakini.com/news/376993
Zed-85 said...
Sallam Dato’

Dalam media semasa, mengikut kata IGP, debat yang akan diadakan di bulan depan perlu juga mendapat kebenaran polis.

Saya tertanya di sini,

Macamana dengan debat yang ada di sekolah-sekolah rendah dan menengah?

Adakah perlu juga mendapat kebenaran polis?

Apa sebenarnya beda antara debat Tun Mahathir dengan Nazri berbanding dengan debat di sekolah?

Macamana pula debat yang diadakan di warong-warong jual goreng pisang dan teh tarik?

Adakah Pak Haji-Pak Haji yang berdebat disaksikan oleh tukang jual air, tukang masak dan juga pengunjung lain perlu ke balai polis dulu mendapat kebenaran?
LaM said...
Ocpd mempunyai 'mata-mata' mentality. Bila agaknya Polis Msia nak jadi professional????? PM, kaki curi duit rakyat pun dia nak ikut arahan mengagalkan debat tu. Patut tangkap dia.
Polis yahudi siasat dn tangkap serta dakwa PM mereka yg korup. Polis melayu-islam hormat dan lindungi PM yg korup. We are just a failed race.
din klang said...
Di Jakarta nak undi lantik Gabenor Jakarta pun boleh buat live debate kat TV pancar seluruh Indonesia..

Tak tahu aku nak jawab camana dengan bibik aku bila dia tanya kenapa debat Mahathir vs Nazri.. ketua polis daerah pun boleh batalkan.
rahman jpc said...
warga indon kata "duel yang tak seimbang".

olih demikian utk mengimbangkan nya,saya cadangkan nazri memilih 2 orang rakan nya yg hebat2 utk bersekali berdepan dgn tun m.

perkara saperti ini selalu d atur dlm rancangan gusti d USA. kadang2 mereka atur kan lima lawan satu.

saya gelar temasya ini sebagai
'3 in 1' n '5 in 1'.

saya juga masih ingat lagi semasa menuntut d kolej d mana terdapat seornag penuntut kenik (kecil) berkelakuan amat angkuh bukan kerana dia gagah tetapi dia d lindungi olih rakannya yg bertubuh 'oversize'.

apabila ada yg berani berdepan dgn nya, maka rakan nya ini akan menjelma menyelamatkan keadaan.

serupa lah mcm nazri. acahan nya yg memakan diri,d sambut olih tun m tetapi d halang/d selamatkan olih kuasa yg lebih besar.

ini lah pattern orang2 'gagah' UMNO bila berdepan dgn tun m.

pahlawan 'tahi kucing' yg terpaksa membela 'lanun' bugis.
ayah said...
Dato', sekarang at least depa ada "Somewhere2Hide" .
Aku said...
Kadiag, salaam.

Tahni'ah banyak2 kak geng hampa terutama kad Mat Tehag Tongkang Yard kerana ulang tayang atau nama komerselnya "NOTHING TO HIDE 2", berkat usaha gigih dan teruih meneruih diiring du'a orang kena naya, Allah ta'ala telah bagi lagi satu kemenangan yg jitu, orang laa ni kata. Lantaran tu....kena istigfar banyak2 seperti dlm suroh Iza ja anasrullah yg maksud dia lebih korang :
Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima (surah.my)
Dan dari surah al Insyiroh ("alam nasyroh") Allah ta 'ala firman yg bemaksud (secara kasag):
Apabila kita habih satu tugaih, cepat2 kena siap satu tugaih yg lain...dan pada Allah saja lah kita kena sangkut segala harap atau :
Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain
فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ (٧)
8
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap
وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ (٨)
(dari :https://intinebelajar.blogspot.)

Awai2 dulu aku nak mintak maghap kak hang sebab aku tak berapa setuju dgn hang bab sapa yg dok halang2 bahas, debat, wacana ka apa ka ataih ketua depa tu saja. Pasai nya tonggak2 dia dari jabatan2 hukum, penguatkuasaan dan kepala2 media depa bulih begerak sendiri kalu depa tengok atau rasa ketua depa dlm keadaan tergugat atau seakan akan tergugat. Kadang2 depa munkin betindak secara kelompok dan kadang2 secara sorang2. Ini munkin kerana dah wujud 'kesatuan kepentingan'. Mad bin Saleh munkin kata wujud pandangan (munkin bawah sedag atau 'sublimal') yg depa dok begayut kak satu "house of cards". Ini munkin jugak bedasag tindak tanduk pd peringkat asas ialah bekelakuan yg 'anomie'. Satu tagrip 'anomie' ialah :
"Anomie - Wikipedia
Anomie (/ˈænəˌmi/) is a "condition in which society provides little moral guidance to individuals". It is the breakdown of social bonds between an individual and the community, e.g., under unruly scenarios resulting in fragmentation of social identity and rejection of self-regulatory values."

Macam mana pon aku rasa laa, 'kesatuan kepentingan' depa ni munkin dlm basa mendiang Mao sebut "paper tiger" saja... aku teringat ayat 110, surah at Taubah yg pd asai nya rojok pd bangunan masjid atau 'edifice' yg dibina untuk menipu ummat (bukan ataih dasag taqwa) sebenagnya punca depa sendiri akan begaduh sesama depa atau. dlm tafsir "Islaminquran.com" maksodnya lebih korang :
"Bangunan-bangunan yang mereka dirikan itu senantiasa menjadi pangkal keraguan dalam hati mereka, kecuali bila hati mereka itu telah hancur. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana."

Kali ni aku nak mintak macam dlm suroh al Insyiroh tu, moga hampa cepat2 laksana banyak lagi kerja2 yg perlu dan sunggoh disebalik setiap kesulitan tu ada kemudahan, dan disebalik setiap yg payah tu, ada pemudahnya. (erti dia secara kasag)... wallahua'lam.
Wa sallam.
Aku
.
Zed-85 said...
Sallam Dato’

Sebenarnya bagi sayalah, yang penting bukanlah kejantanan sangat.

Dalam berita media, walaupun debat dibatalkan Nazri sanggop tunggu 4 jam untuk Tun di padang Rengas, mungkin hendak buktikan kejantanannya.

Cina sebelah rumah saya, anjing dia boleh tunggu depan rumah 12 jam depan pintu untuk buktikan kejantanannya.

Itu lagi hebat. Pantang saya lalu depan rumah, tak kacau apa pun dah menyalak macam nak gila nak buktikan pada boss dia yang dia anak jantan.

Sudah banyak pemimpin-pemimpin dunia ini orang perempuan, keberanian yang penting. Orang pondan pun sekarang sudah banyak berani.

Sifat keberanian, sifat waras pemikiran, sifat ikhlas, sifat amanah dan jujur, ini merupakan sifat manusia yang penting.

Sifat kejantanan sahaja tak cukup.
Hikayat Antara Dua Bandar said...
Hutang negara atau external debt telah berada pada paras 908.7 billion menurut data Bank Negara. Dah nak dekat 1 trilion. Zaman Mahathir hutang negara pada paras 100 billion plus-plus. Zaman Pak Lah 300 billion. Dalam masa 7 tahun sahaja sejak 2009, hutang negara naik mendadak sehingga ke paras 908 billion.

Negara kecil seperti Malaysia yang rakyatnya hanya 30 juta, pendatang Bangladesh 5 juta boleh berhutang hampir mencecah 1 trilion. Banyaknya negara sekarang berhutang. Kutip cukai GST 40 bilion setahun pun masih tak cukup lagi. Berbilion-bilion penjimatan duit kerajaan akibat pemansuhan subsidi barang keperluan asas pun masih tak cukup. Potong biasiswa dan pembiayaan pendidikan, potong peruntukan dan bajet sana-sini pun masih tak cukup.

Siapa yang akan tanggung semua hutang-hutang ni? Kita semualah siapa lagi. Takkan orang yang buat tahi hutang tu tak bayar. Dia dengan family dia sah-sahlah tak bayar. Rakyat negara ni lah nanti yang akan tanggung. Bila kita mati, anak kita pula yang akan tanggung. Lepas tu pas kat anak kepada anak kita kalau tak habis lagi bayar.

Zaman sekarang kalau berlaku kenaikan harga barang, tak ada naik sikit-sikit. Sekali naik kaw-kaw naik. Tengoklah di sekeliling kita sekarang. Kenaikan harga barang. Mana ada naik sikit-sikit. Semua naik harga melampau-melampau. Ikan kembung ikan yang rakyat marhaen selalu makan sekarang dah 20 ringgit sekilo. Gula dulu harganya seringgit lebih, la ni dah nak dekat 3 ringgit sekilogram. Minyak masak, beras, tepung, barang-barang keperluan asas pengguna di Malaysia semuanya harga dah makin naik.

Minyak petrol satu lagi. Harga minyak mentah di pasaran dunia sekarang secara puratanya dah murah. Sekitar 45 dollar setong macam tu tapi harga minyak di pam-pam minyak tak reflect harga minyak mentah yang semakin murah di pasaran dunia. Harga petrol di pam-pam sekarang harganya seolah-olah seperti harga minyak mentah dunia berada pada paras 70 atau 80 dollar setong.

Bila ditanya kenapa jadi macam tu, jawapannya oh tu harga minyak yang belum ditapis. Kalau dah ditapis harganya akan naik. Habis tu zaman Mahathir dan Pak Lah dulu rakyat isi minyak kereta guna minyak mentah yang belum ditapis ke? pasal zaman mereka harga petrol di pam-pam minyak reflect harga minyak mentah di pasaran dunia. Kalau naik harga di pasaran dunia maka naiklah harga petrol di pam-pam. Begitulah juga sebaliknya.

Cuma zaman Mahathir lain sedikit. Rakyat tak terbeban dengan perubahan harga minyak dunia pasal ada pemberian subsidi. Bila adanya subsidi, rakyat membayar minyak petrol pada harga yang murah sedikit.

La ni asal bagi ucapan bukan main lagi mengungkit. Kerajaan terpaksa kutip cukai GST kerana kerajaan terpaksa membelanjakan around 24 bilion untuk kemudahan kesihatan rakyat dengan pulangan semula kepada kerajaan yang tidak seberapa. Zaman dia jer ke rakyat pergi hospital free. Dulu pergi hospital kena bayar ke?

Kerajaan dulu tak mengungkit-ngungkit pun berbelanja untuk kemudahan kesihatan rakyat, kerajaan sekarang mengungkit-ngungkit pulak. If you care so much about the balance sheet then don't be in the government in the first place. Go into business. Rakyat zaman sekarang paling banyak menyumbang duit kepada kerajaan melalui cukai GST, boleh pulak dia mengungkit-ngungkit bila duit tu digunakan untuk kebajikan rakyat.

Ada kementerian perdagangan dalam negeri kepenggunaan pun seolah-olah macam tak ada fungsi. Kerja apa yang mereka buat pun tak tahu sampai kehidupan pengguna sekarang macam cacing kepanasan. Duk seronok makan gaji saja. Tak buat apa-apa kerja.
msh said...
Salam Dato.

Dato pernah tulis...mungkin sokong Nazri pd Bos menjadi "sokong bawa rebah"

Nmpk gaya begitulah.

Belum apa2 lagi....dia dah balun Bos bila dia tuduh..."Negara sudah mcm 'Police State'...".

NOTA:
Sebenarnya dia tak 'balun' tetapi dia bercakap benar.
Itu yg Bos Bugis & Jawa panik.
Panik bila dia mula meracau....nanti susah Rahman Dahlan...Annuar Miss..Johari..Salleh Keruak...Utusan...dan nak bloggers Macai termasuk dari Manchester nak 'defend'.
Pads Sy dia (Nazri)...hanyalah 'chief' dlm Umno tetapi bila berhadapan dgn 'CHIEF SEBENAR'berumur 91 tahun... tentu dia kecut telor.

Yg pending seluruh rakyat negara...dari Bos Bugis...Jawa dan ulat2 kayu sudah dengar apa Nazri kata/TUDUH.

Tuduhan dtg dari seorg MENTERI SENIOR terhadap kerajaan...yg dia juga wakili.

Itu belum lagi berbahas.
Ini yg BUGIS takut sngat....Takut 'loose cannon menembak dan muntah yg benar dan bukan2 bila sudah 'kantoi' dgn hujah2 Tun semasa bahas nanti.

Kini...Nazri kena buktikan pd semua termasuk Zam....Bahawa dia bukan2 'pondan' spt Bugis dan dia seorg lelaki sejati...dan dia memang "chief'.

Justeru itu...org2 yg paling Takut adalah...Bos dan kuncho termasuk IGP jika Bahas ini berlaku.

Wallahualam





sukasamasuka said...
Datuk.

LaM 5:15 PM antara lain kata 'Polis Yahudi siasat dan tangkap serta dakwa PM mereka yg korup. Polis Melayu-Islam hormat dan lindungi PM yg korup. We are just a failed race.'

1. Tepat sekali LaM.

2. Bangsa Yahudi adalah suatu bangsa yang tahan lasak di dunia sebab mereka dapat membezakan antara apa itu manusia sebagai "ciptaan" TuhanNya dan apa itu "peranan" manusia yang dicipta olih manusia itu sendiri dalam masyarakat.

3. PM itu hanya la gelaran sahaja untuk describe "peranan" seorang manusia itu dalam masyarakat...seterusnya seperti gelaran2 lainj atau peranan2 lain seperti jawatan Presiden, Chairman, King, Baron, Lord, Sir, Tun2, Tan Sri2, Datuk2, Mufti2, Pope, Rabbi, Ustaz dan seterusnya...hanya gelaran sahaja bila menjawat peranan dalam masyarakat macam juga yang orang2 biasa yanag digelar sebagai para nelayan, petani, tukang jual mee goreng, tukang potong rumput dan seterusnya.

4. Itu sebabnya bangsa Yahudi kuat sejak dari zaman Firaun lagi hingga la Holocaust...hingga hari ini pun President Amerika tidak ada gelaran apa apa, macam juga PM atau bekas PM Israel.

5. Bagi bangsa Yahudi, PM itu tidak korup sebab itu adalah jawatan yang dicipta olih perlembagaan mereka. Jawatan itu tidak bolih korup. Yang korup adalah manusia yang dilantik jadi PM.

6, Dalam Islam pun begitu (surah Al-Hujarat ayat 13), tetapi Melayu pandai baca AlQuran saja, tidak tau membezakan antara jawatan dengan si penjawat. Ini la kelemahan orang Melayu.

7. Jadi bagi kebanyakan orang2 Melayu yang di Malaysia dan juga di Indonesia...yang penting ialah si penjawat itu mesti lah orang Melayu Islam, walaupun perangai nya terang2 macam perangai Iblis dan Syaitan.

8. Dalam masyarakat orang2 Melayu itu tadi, Iblis dan Syaitan itu adalah mahkluk jahat yang ada satu mata, kurang lebih macam pirates of the Caribbean.

9. Sebenar mahkluk Iblis dan Syaitan ini adalah manusia biasa yang kita pernah nampak macam di Wall Street...pakai necktie dan three piece Savile Row suits...dan tidak kurang juga, ada pula yang pakai jubah putih macam lebai siap dengan janggut dan kopiah putih...ada dua tanda hitam di dahinya tanda dia kuat sembahyang..."arwah abah aku kata itu lah tanda syaitan didahi"

10. Yes Lam..."We are just a failed race"...sebab Polis kita, AG kita, MACC kita dsbnya tidak dapat membezakan peranan seorang PM dengan penjawatnya...begitu juga peranan Mufti dengan penjawatnya...begitu juga peranan nelayan dengan orang nelayan itu.

11. Kita orang2 Melayu ada macam macam bentuk pembesar Islam...dengan titles dan peranan masing2...tetapi, bagi mereka Islam itu tadi adalah untuk jawatan, wang dan kuasa sahaja.

12. Itu la Nabi ada pernah berpesan untuk kita awasi manusia2 yang "menjual-beli" Islam...ini sudah ada didepan mata kita sekarang ini.

13. Kesimpulan nya, kita harap kerajaan yang baru selepas PRU14 itu akan dapat mengubah secara fundamental masyarakat Malaysia untuk lagi robust dan tahan lasak.
adion said...
Dato

Debat padang rengas.. Nazri kata Ok, Zahid kata go ahead, Nurjazlan kata no problem...until the police get involved.

did you get the hidden message the 3 guys are trying to send to somebody... I wonder if the somebody well aware of it beside the bashing of Tun M on 1mdb during the debate.
sharuddin dali said...
Salahkan org arau pesalah sbb org tu yg buat dosa dan kesalahan tapi jgn libatkan bangsa...melainkan kamu ni cina atau india sbb tu kamu cuba hina bangsa kita org bila org yg bersalah. Jangan cuba berniat jahat. Macam Amerika salahkan agama Ialam sbb brberapa org bernama Islam jd pengganas. Itu namanya Amerika berniat jahat.
ismadi yusoff said...
Dato Nazri jagoan Umno
Hendak berbahas isu 1MDB
Pertahan pencuri dan filem porno
Tak ker nahas dan gla babi

[interesting article ... ] ... For Political Islam and Uniting the Malays

[interesting article ... ] ... For Political Islam and Uniting the Malays


One day will come when we will be asked- how is it that you have gotten into this mess? That is, we have tolerated injustice, corruption, all the evils a government does, we are at each other’s throats willing to cause harm and hurt towards each other?
 
How is it that we are rejecting universal values of liberty, freedom of speech, rule of law and democracy? We allow ourselves to be cowed into keeping quiet over the wrongdoings of the PM and of the people surrounding him. He has clearly done so many wrong things and has even equated criticisms against him as works of sabotage on the economy.  

It as though, we have spurned all the values that support a civil society. Yet our religious leaders and operatives pontificate about righteous values everyday. Then they compromised these values when dealing with real life issues. Theft, criminal breach of trust, blatant embezzlement, serially lying, and plain stealing money from the public are tolerated and justified on manufactured justification.

Yet we call ourselves Malays and Muslims. Our conduct and character ought to be exemplary. How do we reconcile being Malay or a Muslim with being someone who supports the bad things? 
How can the PM with a straight face talk about his pet subject- wasthiyah? 

We will answer, we are in this mess, because we have listened and obeyed our leaders and prominent people and it is they who have led us astray. Removing these bad people then becomes our main priority. That is our redemption to show that we are thankful.

It’s good for all of us. Getting rid of Najib and his government. Reject also those religious people who support him who justify what Najib does by extracting all kinds of Quranic verses.  

Get rid of them too.

UMNO blames the Chinese and we are told they will overwhelm Malays. PAS accuses the Chinese of being anti Islam and therefore must be repelled. In the world, only people with supremacist thinking do cleansing. Hitler did that. The Serbians did that. The KKK in America did that. All of them failed.

In the name of race, Islam and the King, all the pillage, economic crimes, and corruption are justified. Justice, the rule of law, competence, and good governance are alien concepts. The reality of economic hardships is hidden by glossy presentations of images and numbers.

At that time, we will all pray and beseech God to punish these leaders double the penalty and we pray to God to unleash the biggest curse on them.

The Malays will be cursing at their leaders- both secular and temporal after realising that these people led them astray. It is they who have caused divisiveness and tumult across the nation. 

وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا

And they will say, O Lord, indeed we have listened and obeyed our leaders and the prominent among us and they have led us astray.  Al ahzab, 67.


رَبَّنَا آتِهِمْ ضِعْفَيْنِ مِنَ الْعَذَابِ وَالْعَنْهُمْ لَعْنًا كَبِيرًا

 O lord, punish them twice the severity and unleash on them a bigger curse. Al Ahzab, 68.


We must now allow ourselves the blind worship and obeisance to these kinds of leaders. Our support and our obeisance to them are qualified by their nature. It is not a sin to disobey and not blindly follow them. If they enjoin us to do justice, establish truth and good, we can follow them. If they enjoin us to do evil, it is our duty to resist them and to reject them. 

We must never allow the voice of evil and hate destroy our country. 
Nowadays many among us have realised that all the din and posturing about the amendments to Act 355, is all about politics. It’s not about making Islam great again. Indeed it appears that to some, it is a means to channel their aggression and blood thirsty urges. Many PAS members when asked will answer they are ignorant of RUU355 and what they are asked to support. The common Malay men who are Muslims do not know either.

Except they feel that have been blackmailed into believing that if they do not support what PAS wants them to do, they will be regarded as apostates, irreligious, not of the same religion and so on. They have been blackmailed into supporting. Support obtained through blackmail of any kind, be it spiritual or temporal blackmail, is the act of the irresponsible and the power hungry.

Haji Hadi himself says it- victory on RUU 355 is for political Islam. Now, politics is all about getting power and using the power to do what the victor thinks is good for society. For example, because it was victorious, PAS got the power to be the government in Kelantan. The purpose of politics is to get power.  

Which makes what some people say that they enter politics is not to win power nonsensical. Nik Abduh who lost in a leadership contest says he contested just for the fun of it. That is utter nonsense. He says he is happier he lost. Now, I cannot find excuses for someone else’s stupidity.

Zahid Hamidi says RUU355 is all about uniting the Malays. Islam is used for UMNO politics. It is used for Malay supremacy.

Therefore I can  safely say, now that the cat is out of the bag, the RUU355 issue was all about politics. It has nothing to do with making Islam great again. You and I can hear and read all about it now.
RUU355 is about (a) making Islamic politics strong and (b) uniting the Malays. Haji Hadi says (a) and Zahid Hamidi says(b). Haji Hadi represents Islamic supremacy while Zahid Hamidi represents Malay supremacy.  Islam must be purified against non Muslims; the Malay race must be purified against non Malays.

Our stand is not about exonerating and therefore grandstanding the Chinese. It is about stopping the blame game. When we are in trouble, we naturally blame others. We make scapegoat of others. By doing so, we hide our own failures and shortcomings.

I have often asked who are the people out to destroy Islam? Sure, they are enemies of Islam- we know them. We read about the continuous demonising of our Holy prophet and of the insulting attacks on him. Some drew cartoons of him. Our Holy book the Quran is soiled every second.It is also burnt.

As Muslims we take all that as given. The enemies of Islam will never rest until we Muslims become them. We know all that. But these can never be the reasons why the Muslims are not great, successful and respectable.

They become backward, unsuccessful, looked down because of their own undoing. 

وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ
Al- Quran 42:30
Whatever misfortune happens to you, is because of the things your hands have wrought and for many of them, He grants justice.

We have chosen these bad leaders. We have listened to them. We rue the consequences.

If the Chinese actually threatens Islam, tell us how? If the Chinese are a threat to Malays, tell us how.  Accuse them and let them defend themselves.

All the business partners of our leaders and prominent people in Malaysia are Chinese. The owner of George Kent whom Mr Najib gives a lot of business deals is Chinese. The young man who conspires with Mr Najib to siphon money from 1MDB is Chinese. His name is Jho Low.

What is stopping the Malay government from arresting these Chinese, tie them up, throw them into the ocean or just impale them?  Will that satisfy our bloodthirsty urges?

So to me, whether you like it or not, the statements from Haji Hadi and Zahid Hamidi are all politically driven. 

One represents Islamic supremacy, the other, Malay supremacy.Once again I repeat, we must never allow the voice of hate and evil destroy us. The voice of decency ad justice must prevail.

Thursday, 23 March 2017

[panasss!!...]...PERTELINGKAHAN RUU 355 – SENJATA MAKAN TUAN DI PIHAK NAJIB, HADI…

[panasss!!...]...PERTELINGKAHAN RUU 355 – SENJATA MAKAN TUAN DI PIHAK NAJIB, HADI…


"Apakah jika dipaksa, parti komponen BN akan bersedia untuk mematuhi sahaja dalam kedudukan mereka tahu akan ditentang dan dibantah pengundi mereka dan pastinya menghukum mereka pada PRU14?"

Apakah nasib pindaan Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355?

Apakah ia akan tersadai di Dewan Rakyat walaupun sebelum ini  Barisan Nasional (BN), khususnya Timbalan Perdana Menteri mengatakan ia akan dibentangkan oleh kerajaan?

Kini tiada siapa yang tahu apa akan terjadi selepas Perdana Menteri semalam mengadakan pertemuan secara berasingan dengan pemimpin parti komponen BN berhubung isu berkenaan, demikian jika menurut laporan Oriental Daily semalam.

Apakah usaha PAS melalui Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan hanya menjadi ‘permainan politik’ UMNO untuk memerangkap PAS.

Ketidakyakinan Hadi kepada draf RUU355 yang akan dibentangkan Barisan Nasional (BN) ditunjukkan melalui kenyataannya bahawa PAS menganggap hasrat BN untuk membentangkan sendiri di Parlimen sebagai keputusan tidak muktamad.

Apakah ia akan menjadi cabaran besar kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menegaskan BN akan mngambil alih pembentangannya.

Hadi berkata, PAS memilih untuk melihat terlebih dahulu isi kandungan RUU355 dan berharap agar ia tidak menjejaskan kepentingan semua pihak.

“Kita tidak anggap itu muktamad. Kita hendak lihat drafnya dahulu. Kalau lain dari yang kita mahukan, itu sudah tidak betul. Kita tidak mahu bertindih, “tegasnya.

Jika demikian, berapa lama pula ‘ding-dong’ akan berlaku dan sabarkan penyokong PAS menunggunya?

 PAS yang menjadikan RUU355 sebagai wadah penting perjuangannya hinggakan menjadikan  sokongan terhadap perkara itu sebagai prasyarat sebarang rundingan dengan parti pembangkang lain untuk bekerjasama, turut terperangkap.


Kesian kepada yang datang ke Padang Merbok dengan penuh harapan agar RUU355 disegerakan kini tertanya-tanya sejauh mana berkesannya Presiden mereka dalam hubungan atau meminta sokongan UMNO.

Oriental Daily yang memetik satu sumber sebagai berkata bahawa parti-parti komponen BN, terutamanya dari Sarawak, menyatakan bantahan mereka terhadap cadangan pindaan RUU355 itu.

Ekoran bantahan tersebut, tiada keputusan dibuat, dan meletakkan Datuk Seri Najib Abdul Razak Najib dalam dilema, kata sumber itu.

Bukan dilema semata-mata tetapi kinii jelas Najib tidak dapat mengawal parti lain selain UMNO dalam BN yang akan berdepan Pakatan Pembangkang – PKR, PPBM, AMANAH dan DAP – dalam pilihan raya umum akan datang.

Kedudukan PAS kini terumbang-ambing dan ada mengatakan ia akan bertanding bersendirian, sementara ada pula yang meramalkan akan bergabung dengan BN.

Malaysiakini melaporkan, diramalkan Najib pada mulanya merancang untuk membentangkan pindaan di Parlimen pada 6 April, hari terakhir sesi parlimen kali ini, tetapi kini dijangka menangguhkannya.

Akhbar harian itu membuat spekulasi bahawa persidangan Dewan Rakyat mungkin dilanjutkan hingga 10 April, untuk memudahkan perbincangan mengenai perkara itu semasa permukiman pemimpin BN yang dijadualkan antara 7 April dan 9 April.

Setiausaha kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said, memberitahu akhbar itu bahawa sesi Parlimen sekarang mungkin dilanjutkan.
Cadangan pindaan Akta 355 itu pada mulanya dibawa oleh Presiden PAS itu.

Ia bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum yang dikenakan oleh mahkamah Syariah kepada penjara 30 tahun, 100 sebatan dan denda RM100,000.


Sekiranya Akta 355 gagal dibentangkan segera dan kalah pada undian di Dewan Rakyat, di mana muka Hadi dan Najib akan disorokkan?

Penyokong PAS pastinya akan marah dan mungkin Akta 355 akan menjadi penghalang besar ke arah kerjasama dengan BN dan UMNO.

Selesakah PAS bekerjasama dengan BN jika banyak parti komponen atau semua parti komponen lain, kecuali UMNO menentang  RUU355?

Menurut akhbar berbahasa Cina itu, isu ini  mungkin dibangkitkan lagi dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN.

Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), Tan Sri James Masing mengesahkan pertemuan dengan Najib itu kepada Borneo Post tetapi enggan mendedahkan apa yang berlaku.

Jelas sekali usaha BN khususnya UMNO dan Najib sendiri menggunakan RUU355 untuk merapatkan UMNO dan PAS bagi tujuan politik semakin kelam-kabut.

Benarlah ramalan dan telahan selama ini bahawa Akta 355 memang untuk laba politik UMNO-PAS namun sudah memakan diri sendiri.



Apakah jika dipaksa, parti komponen BN akan bersedia atau mematuhi sahaja dalam kedudukan mereka tahu akan ditentang dan dibantah pengundi mereka dan pastinya menghukum mereka pada PRU14 akan datang?

Atau apakah akan ada perpecahan di kalangan BN gara-gara isu ini, apalagi jika UMNO bekerjasama dengan PAS yang dilihat parti-parti komponen BN selain usaha UMNO ini sebagai usaha ‘penyatuan Melayu dan Islam’ untuk menjayakan pelaksanaan Hudud di Malaysia.

Pada ketika semua pihak, UMNO, PAS dan parti komponen BN bagai ‘cacing kepanasan’, pembangkang yang semakin bersatu melihat isu RUU355 sebagai ‘hadiah tidak ternilai’ untuk mereka.


Mungkin ia akan menjadi 'senjata makan tuan' kepada UMNO dan PAS juga keepada Najib dan Hadi dalam kaitannya dengan RUU355 ini!

Sandiwara Seorang Pondan

Sandiwara Seorang Pondan

Hasil tulisan dan pendapat pembaca bernama Megat Mansor:
Walau saya bukan peminat (Datuk Seri) Nazri Aziz, saya rasa agak keterlaluan bila (Tan Sri) Zainudin Maidin menggelarnya Pondan Padang Rengas baru-baru ini. Ya saya setuju beliau dayus bila enggan bertanding Pilihanraya di Langkawi menentang (Tun) Dr Mahathir. Tapi panggilan pondan tidaklah sesuai dengan tampang dan ‘swagger’ seorang Nazri Aziz.
Jika diamati gaya dan pembawakannya, Nazri kelihatan jantan sejati. Tutur katanya keras, dan berkahwin dengan perempuan lagi muda dari anaknya sendiri menunjukkan nafsunya terhadap perempuan juga tak terbatas. Fesyen pakaiannya juga sering menjadi perhatian. Kadang-kadang tampak begitu ‘sharp’ persis ejen 007. Kadang-kadang beliau membawa gaya yang mirip koboi Texas. Ada yang kata ini lebih sesuai dengan karekter orang gasar atau red-neck sepertinya. Di leher Nazri pula tergantung seutas rantai platinum. Kalau diikut fatwa pak lebai, pakai rantai itu haram untuk lelaki. Tapi Nazri bangga menayangkan rantai lehernya, kadang-kadang butang atas dibuka biar semua orang tahu Nazri ini ‘player’.
Tak mengapalah mungkin sudah latarbelakangnya begitu. Dia anak bekas duta di London, sekolah juga di sana. Maka tak hairanlah kalau beliau lebih senang membawa peribadi seorang ‘anglophile’ dari pura-pura warak seperti kebanyakan pemimpin munafik UMNO.
Tapi isu debat Nazri Aziz dan Dr Mahathir buat saya mual. Loya dengan sikap pengecut Nazri, jijik dengan politik longkang dan sandiwara kelas tiga UMNO. Akhirnya seperti dijangka ramai, debat tak jadi. Come on la PDRM takkan tak ada alasan dibatalkan debat yang lebih baik dari “faktor keselamatan, ketenteraman awam, perlindungan hak dan kebebasan orang ramai”. Tapi inilah kamus pentadbiran Najib Razak. Kalau sesiapa menyiasat salah lakunya ia kata “menggugat demokrasi berparlimen”. Kalau buat laporan polis pula boleh ditangkap kerana “mensabotaj ekonomi negara” sama juga kalau CEO mempertahankan hak PETRONAS juga dilabel dalang sabotaj. Ada laporan Ketua Audit Negara yang lazimnya dibahas secara terbuka juga dikunci di bawah Akta Rahsia Rasmi. Apa kes bro? We know the skeleton in your closet.
Berbalik pada Nazri. Gara-gara dendamnya terhadap Dr Mahathir yang pernah mengarahkan beliau disiasat kes rasuah teksi beberapa tahun dulu, macam-macam perkara biadap telah beliau lakukan pada Tun. Tak kisahlah, kerana Nazri memang kuat menyalak mempertahankan siapa saja yang menjadi bossnya. Kira beliau ini Hang Tuah bagi Y.A.M Sultan Najib Razak, cuma kalau dalam Sejarah Melayu peribadi Hang Tuah digambarkan sebagai seorang yang lemah-lembut dan berilmu, berbeza ‘banget’ dengan sifat samseng kampung Nazri.
Apabila tak jadi debat 25 Mac, saya sebagai pengundi UMNO turun-temurun di Padang Rengas sudah jatuh malas nak pangkah parti bersejarah ini. Sejarah perjuangannya tinggal sejarah berhabuk dalam buku. Tidak ada lagi nilai ‘keramat’ dalam parti ini. Tanpa keberanian untuk berkata benar apalah tinggal dalam UMNO?
Kami penduduk sini berpuluh tahun menyokong Nazri, walaupun hidup kami di sini bak kata penyanyi dangdut ‘sedang-sedang aja’, tak macam orang lain di Perak. Saya bukan berseorangan. Sembang-sembang kedai kopi selalu saya dengar ramai berikrar untuk menolak Nazri, dan menghumban UMNO ke dalam gaung.
Tak perlulah Nazri nak sambung wayang kulit. Udah-udah la tu. Nak tukar tarikh debat ke 7 April? Gebang pula ia di media “I am disturbed by the decision… this is not a police state”. Teman dah tak percaya. Entah apa lagi alasan bacul yang akan keluar 2-3 hari nanti.
Mahu tak mahu teman akur dengan Zainudin Maidin a.k.a Zam – Nazri Aziz adalah Pondan Padang Rengas. Orang Indonesia bilang Banci, anak Jakarta bilang Bencong.
Nasihat teman kepada Nazri cuma satu. Alang-alang pakai rantai, lepas ini pakai la pulak skirt dan coli. Kalau tak mau pakai lipstik pun tak ape, muka dah cukup jambu.
Beginilah orang Padang Rengas akan kenang beliau, sebagai Pondan UMNO. Ego dan mulut berdentum-dentum, tapi tak ade telor. Malulah yeop!
-End-
source : jebatmustdie

Wednesday, 22 March 2017

Part 2 : US To File Criminal Charges In Court Against JoLo, MOI, Stepson And Gang

Part 2 : US To File Criminal Charges In Court Against JoLo, MOI, Stepson And Gang

When (not "if") Jolo, stepson and others are locked up inside the US prison system, they will likely meet these guys here. These are 'hombres'.  It will be useful for JoLo, stepson etc to learn some basic Spanish.     This is just to help these crooks stay in 'focus'. 



"No recoja el jabón" - try Google translate.
Hispanic prisoners in jail. (R to L : Happy Manolo, Bucho, 
Ratta, Hesus, Vaca and Loco - partially hidden) 


Here are my comments on the latest Wall Street Journal report (which I have posted earlier) which says that the US AND Singapore are preparing to charge JoLo and others in Court.

There may be some international sensation. The US may charge JoLo first and for certain he will get sent to jail to sleep with some of those guys in the picture above.  Singapore will also want to charge him. So who will charge JoLo in court first? The US or Singapore?  

Because once he is charged (say in the US) then he will not face jail time in Singapore until he completes his jail term in the US. What  - maybe in 15 years or 20 years?   That is too long a  time for Singapore to wait.   

Singapore's man beef is to restore international confidence in the island state as a world financial centre because their reputation has been severely damaged by JoLo and gang laundering all that money through the island.      They will want to charge JoLo in court now.  


It is not impossible that after the US tries and convicts JoLo, he may be shipped over to face trial in Singapore as well.  Then he will be shipped back to the US to complete his prison sentence. Then after that (15 - 20 years later) he will be shipped back to Singapore to begin his jail term in Singapore. Then there are Switzerland, Luxembourg and other jurisdictions.  That is long winded.

But JoLo is in hiding.  They may issue an Interpol warrant for him and after that they must still catch him.  Noose (from Singapore)  suggests that  even before arresting JoLo, BOTH the US and Singapore may begin court proceedings in their courts concurrently - independent of each other.  Because each country (Singapore, the US, Switzerland etc)  have enough evidence of wrongs committed on their own soil to conclude their court proceedings.

(Err . .  . the stepson may not be very far behind JoLo.  These folks are looking at a very long time in prison.)  

Anyway, here are my comments about that Wall Street Journal report.

By BRADLEY HOPE and    TOM WRIGHT
  • U.S. authorities intend to file criminal charges 
  • international scandal rooted in Malaysia 
  • largest financial frauds ever

My comments :  So 2nd Finance Minister Johari Abdul Ghani, you must be feeling even more stupid now. You said 1MDB is ok because no criminal charges were filed by the US DOJ.  So what other stupid things will you say now? 


civil suits proceeding separately from criminal probe

US$1b assets bought with stolen money
DOJ to add recently discovered property to list 
including US$165m, 300-foot, helipad-equipped yacht Equanimity

Singapore building criminal case against Low

DOJ team just finished visit to Singapore over 1MDB 
  • Low disappeared 
  • has deleted email accounts
  • changes phones regularly 
  • avoids the U.S.
  • said people familiar with his movements

My comments :  The FBI is keeping close tabs on JoLo's whereabouts. The FBI unit based at the US Embassy here in KL is also keeping close watch on the accomplice  - who is in KL. It will be interesting how the FBI will cekup these two guys.    

JoLo's bank accounts frozen by several countries 
Low warned by officials in Malaysia to stay away (from M'sia)

(My comments : Otherwise JoLo may be inspecting an oil drum from the inside).

  • JoLo living in China, Thailand, said those familiar with his comings, goings. 
  • Peninsula Hotel Shanghai staff  describe JoLo as long-term resident. 
  • JoLo's yacht moored in Thai waters since Oct
  • Equanimity recently berthed 40 nights at Ao Po Grand Marina in Phuket
  • at cost of US$20,000, paid from account at Bangkok Bank
(My comments :  I suspect the Wall Street Journal must have got this detailed information from the FBI / DOJ. I dont think the WSJ went all the way to Phuket to check out the marina or they went to the Peninsula Hotel in Shanghai.   The Americans are tracking JoLo.) 

  • Investigations sprang up in six countries.
  • U.S. prosecution filing criminal charges of wire fraud, money laundering 
  • against JoLo and some of his associates (Big Momma, help.)
  • charges increase pressure on Najib
  • Najib was close to JoLo 
  • Najib received US$1b 
  • via network of offshore funds controlled by JoLo
  • U.S. suits refer to “Malaysian Official 1”, refers to Najib

JoLo tried to sell Monet for €26.9 million, using bank on Comoros 
Moroccan Bank rejected it following the U.S. suits. 

(MY comments : Again I believe this type of detailed information about the bank in the Comoros and the Moroccan Bank have been leaked to the WSJ by the FBI / DOJ investigators. There are reasons for this. Do read on.)


  • Court proceedings in New Zealand revealed additional assets 
  • Justice Department now seeking to add assets to its seizure list. 
  • yacht, luxury apartment in Paris, London penthouse 
  • Switzerland has frozen JoLo's bank accounts.

Not to belittle the WSJ's investigative journalism but I suspect a lot of this information has been leaked to them by the US DOJ / FBI investigators.  This is to keep the issue on the front burner. Also to thwart any crooked politicians (like in Obama's camp)  from blocking the case going to trial.

And this is coming out just two days after Johari Ghani the 2nd Finance Minister said the US DOJ has not pressed any charges related to 1MDB in the US courts yet.  Well now you have the answer.  

December did deliver its wrath.  

Hola mi amigo. De donde eres ?